Milliárdokba kerül a patikák ügyelete

2014.09.11. 08:10 Módosítva: 2014.09.11. 08:11

Évente 1,8-2 milliárd forintjába kerül az országszerte ügyeletet adó mintegy 770 gyógyszertárnak, hogy a nyitva tartási időn kívül is működjenek, írja a Világgazdaság. A Magyar Gyógyszerészi Kamara azt szeretné, ha ezt az összeget nem a patikáknak kellene kigazdálkodniuk, és az ügyeletek szabályozása is egységes lenne.

A 770 patika közül országszerte egy időben 150-180 ad ügyeletet. A Magyar Gyógyszerészi Kamara alelnöke, Sohajda Attila által készült vitairat szerint nincs egységes rendezőelv arra, melyik településen mikor melyik patika tartson nyitva hosszabb ideig. Míg a fővárosban az ügyelet zárástól nyitásig tart, vidéken erre éppúgy van példa, mint arra, hogy zárástól késő estig, vagy csak pihenő- és szabadnapokon ügyelnek a patikák.

Az ügyeleti rendszer elvileg 3 kilométeres körzetekre oszlik a fővárosban. Ezek Budapest belső kerületeiben jelentősen átfedik egymást, néhány külső kerületben azonban fehér foltok vannak. Vidéken 20 kilométer sugarú ügyeleti körzeteket feltételezve egyes területeken szintén több ellátatlan terület van.

Sohajda Attila szerint a gyógyszertári ügyelet szabályozásával párhuzamosan az ügyeleti finanszírozás rendszerét is kell alakítani. Az ügyeletek finanszírozására két forrás van: a forgalomból származó árrés-bevétel illetve az ügyeleti díj. Az árrés-bevétel főként a nagyobb településeken jelentősen visszaesett a patikaliberalizáció után, az ügyeleti díj pedig 2001 óta változatlanul 300 forint + áfa.

A gyógyszerészkamara szerint ezért az ügyeletekre egyrészt az OEP-költségvetésen belül kell elkülöníteni egy alapdíjat, másrészt a nem ügyelő gyógyszertáraknak egyfajta hozzájárulási díjat kellene fizetniük az ügyeletben részt vevőknek.