Milliárdokkal tartozik a Klebelsberg-központ

2014.09.11. 06:49 Módosítva: 2014.09.11. 08:37

Az önkormányzatoktól örökölt számlák és adósságok miatt kellett konszolidálni az állami iskolákat fenntartó Klebelsberg Intézményfenntartó Központot (Klik), amely jelenleg is milliárdos nagyságrendű összeggel tartozik a pedagógusoknak. A húszmilliárdos pluszforrást többek között műszaki problémák megoldására és beszállítói tartozásokra költik, írja a Magyar Nemzet.

A Kliket a 2013 előtti önkormányzati fenntartói szerkezet öröksége miatt kellett kisegíteni, válaszolta a lapnak az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A 2013-as maradványösszegekből 19,7 milliárdot csoportosított át júliusban a kormány az amúgy 500 milliárdos költségvetésű központ idei működésére.

Sok iskolában most vált vált szükségessé a felújítás és a karbantartás. A Klik a beszállítóknak is tartozik, de ezt az Emmi szerint az okozta, hogy a központ  eleve sok adósságot, számlát vett át az önkormányzatoktól. Kiderült, hogy már tavaly is rosszul tervezték a Klik büdzséjét, mivel  ehhez „nem volt ismert minden körülmény”.

A Klik három évre visszamenőleg tartozik a pedagógusoknak is a bankszámla-vezetési költségekkel. Emlékezetes, hogy egy pécsi tanár megnyerte azt a precedens értékű pert, ami szerint a bankszámlavezetéssel kapcsolatos költségek három évre visszamenőleg a Kliket terhelik. A Kúria ítélete az összes állami alkalmazásban álló pedagógusra is vonatkozik. Ez szakszervezeti becslés szerint további 2-7 milliárd forintot jelent.

A húszmilliárdos átcsoportosítás mellett a kormány elrendelte a Klik kiadásainak felülvizsgálatát is. Balog Zoltán erőforrás-miniszternek október közepéig kell javaslatot tennie arra, mennyi pénz kell a likviditás fenntartásához. Szabó Balázs, a Kliket korábban átvilágító miniszteri biztos egyébként már tavaly 57 milliárdos költségvetési hiányt jósolt a központnak 2014-re.

A szakszerűtlen gazdálkodásért Szabó által felelőssé tett Marekné Pintér Aranka azóta távozott a Klik éléről, így kinevezett elnök nélkül indult a múlt héten a tanév. Azt, hogy a vezetői teendők ellátásával jelenleg megbízott Hanesz Józsefet nevezik-e ki, egyelőre nem tudni. A Magyar Nemzet szerint legkésőbb októberben eldől, ki lesz az új elnök.