Ezermilliárdos bankelszámoltatás jön

2014.09.12. 12:45 Módosítva: 2017.01.12. 13:08
A bankoknak minden egyes, tisztességtelenül felvett forintot vissza kell fizetniük, a Fidesz szerint vége az apróbetűs hitelszerződések korszakának. A tisztességes bankrendszer jegyében kamat- és díjmoratóriumot vezetnek be.

A kormánypárti frakciószövetség eheti tapolcai ülésén elfogadták a bankok elszámoltatásáról szóló törvényjavaslatot. A részletekről szóló mai sajtótájékoztatón kiderült, hogy

  • a bankoknak az összes deviza, devizaalapú és forinthitel-szerződést újra kell számolniuk az eredeti feltételek szerint;
  • az egyoldalú módosítások és egyéb, tisztességtelennek minősülő feltételek miatt felvett pénzt vissza kell fizetniük
  • és másfél évig nem változtathatnak a hitelszerződéseik 2014 júliusi kamat- és díjtételein.
  • A devizahitelek forintosítása az elszámoltatás miatt egy időre háttérbe szorul.
  • A bankokkal nem konzultáltak, ám Rogán Antal szerint az intézkedés nem fogja visszavetni a hitelezési kedvet.

A kormány még ma benyújtja a bankok elszámoltatásáról szóló törvényjavaslatot - jelentette be mai sajtótájékoztatóján Rogán Antal. A Fidesz frakcióvezetője közölte: az érintett 400 pénzintézetnek a jövő év során valamennyi deviza, és devizalapú hitelről el kell számolnia az érintett 1,3 millió család felé, és a tisztességtelennek minősülő árfolyam-, díj és költségtételeket vissza kell fizetniük. Az Országgyűlés a kormányoldal terve szerint még az idén elfogadja a jogszabályt.

Rogán becslése szerint az elszámoltatás, melynek során minden egyes szerződést a szerződéskötés idején fennálló kamat- és díjtételek szerint kell újraszámolni, mindegy ezermilliárd forintjába kerül majd a bankoknak, és a törlesztőrészletek átlagos hitel esetében 25 százalékkal csökkenhetnek. Elsőként a devizaalapú hitelek kerülnek sorra: 209 ezer lakás-, 260 ezer szabad felhasználású, 122 ezer gépjármű- és 81 ezer személyi célú hitelt kell a bankoknak áttekinteniük. A forinthitelelek esetében az egyoldalú szerződésmódosítások esnek a törvény hatálya alá, az ezekből fakadó pénzt kell az ügyfeleknek visszaadni.

A korábban érvényesített kedvezmények, azaz például a végtörlesztések,  vagy a bankok saját belső kedvezményeit is figyelembe kell venni, tehát az ügyfeleknek csak a különbséget kell megtéríteni. A még élő hitelszerződásek esetében a korábban a bankoknak visszafizetett pénzt tőketörlesztésként kell kezelni. A törvény a már lezárt hitelszerződésekre is vonatkozik, ezekben az esetekben a bankoknak készpénzben kell visszafizetniük a kérdéses összeget. A végtörlesztők esetében azonban az elszámoltatás nem automatikus, nekik jövőre kérelmezniük kell majd volt bankjuknál az elszámolást.

Rogán bejelentette, hogy az új törvény véget vet az apróbetűs hitelszerződések korszakának. A tisztességes banki működés érdekében 2016 tavaszáig kamat- és díjmoratóriumot vezetnek be: a magyar pénzintézetek másfél évig nem módosíthatnak az idén júliusban kialakított szerződési feltételeiken.

A bankok elszámoltatása a jegybank dolga lesz: az MNB alkotja majd meg a szükséges rendeletet, alakítja ki az elszámolási formanyomtatványt, és ellenőrzi - kérésre vagy magától - az egyes elszámolásokat. Az Index kérdésére, hogy kiszámolta-e már, a vagyonbevallásában szereplő több tízmilliós hitele után mennyi pénz jár neki személyesen vissza, Rogán közölte, hogy majd a bankja kiszámolja.

Kérdésre válaszolva Rogán kijelentette, hogy az elszámoltatási törvény részeként nem foglalkoztak azzal, hogy mindez mekkora terhet ró a bankokra, mert, mint mondta, ez jogi, és nem gazdasági kérdés: a pénzintézeteknek minden tisztességtelenül felvett forintot vissza kell téríteniük.

Rogán szerint most azok járnak majd a legjobban, akik eddig a legrosszabb helyzetben voltak, mert nem volt lehetőségük élni az adósmentés korábbi lehetőségeivel. A frakcióvezető kizártnak nevezte, hogy azokban a ritka esetekben, ahol az ügyfél által igénybe vett kedvezmények meghaladták a bank által felvett tisztességtelen összeget, ott a banknak járna vissza a különbség.

Rogán azt is elmondta, hogy minden olyan esetben, amikor a bankok és az állam között ezekben a napokban zajló, a devizahitelek megítéléséről szóló perek során valamelyik bank részlegesen pert nyert, az állam az összes lehetséges fórumon fellebbezni fog. Kijelentette, hogy úgy gondolja, nem fogja visszavetni - az akár az alaptőkéjük negyedét elveszítő - bankok hitelezési kedvét az új törvény. 

Rogán beszámolója szerint a kormánypárti frakciók eheti frakcióülésén szó volt még arról, hogy a rezsicsökkentés folytatásának jegyében nonprofit alapú állami közműszolgáltató cég jöjjön létre, melynek szolgáltatásai mindenki számára elérhetők lesznek. A kormánypárti politikusok megvitatták a norvég alap körüli botrányt is, és arra jutottak, hogy mindenkire ugyanazok a jogszabályok vonatkoznak, és még a norvég állam pénzét sem lehet ellopni - mondta Rogán.

Arra  a kérdésre, hogy ezzel elismerték-e, hogy az Ökotárs nem magyar, hanem norvég közpénzt oszt ki a civileknek, azt válaszolta, hogy ezt nem mondta, csak azt. hogy akárkié is a pénz, azt nem lehet ellopni. Megemlítette azt is, hogy a frakciók foglalkoztak a "magyar gyermekek ügyével" is, de erről bővebben nem beszélt.