Iván
22 °C
39 °C

Gyurcsányék tényleg elbukták Óbudát

2014.09.12. 16:18
Helybenhagyta a III. kerületi helyi választási bizottság határozatait a fővárosi választási bizottság pénteken, így öt egyéni választókerületben nem indulhat a Demokratikus Koalíció jelöltje az októberi önkormányzati választáson. Vagyis Gyurcsány Ferencéknek Óbudán nem lehet listája, egy körzetben pedig egyáltalán nem lesz a baloldalnak jelöltje.

A DK azért fellebbezett a fővárosi választási bizottságnál (FVB), mert a III. kerületi választási bizottság visszautasította öt egyéni választókerületi jelöltjük nyilvántartásba vételét. Mindezt azért, mert nem tudták összegyűjteni az induláshoz szükséges számú érvényes ajánlást. A DK szerint azonban igenis megvan az elegendő aláírás. 

Az FVB pénteki ülésén helybenhagyta a III. kerületi választási bizottság határozatait mind az öt jelöltnél. Az FVB ülésén az MTI szerint elhangzott: a jegyző által meghatározott számú ajánlásoknak mind érvényesnek kell lenniük ahhoz, hogy a jelöltet nyilvántartásba vehessék, a képviselőjelöltek azonban hiába nyújtottak be a meghatározottnál több ajánlást, ha azok közül az érvényesek száma nem érte el a szükséges mennyiséget. 

A DK azzal, hogy öt egyéni választókerületi jelöltjét nem vették nyilvántartásba, elesett attól a lehetőségtől, hogy kompenzációs listát állítson a kerületben, így ugyanis nincs meg a listaállításhoz szükséges számú, kilenc egyéni választókerületi jelöltje. 

A döntés azt is jelenti, hogy az egyik körzetben, az információnk szerint a baloldalon nyerhetőnek ítélt 15. választókerületben nem lesz jelöltje a baloldali összefogásnak. Itt a szavazók a fideszes, a jobbikos, a szociáldemokrata, az MLP-s és egy független jelölt közül választhatnak.