Mégsem békül Orbán Simicskával

2014.09.12. 16:54
Habár a Népszabadság a pénteki számában arról írt, hogy közel került a kiegyezéshez Orbán Viktor és Simicska Lajos küzdelme, a Népszava teljesen máshogy értelmezi a történéseket. Az utóbbi lapnak egy gazdasági körhöz közel álló forrás cáfolta, hogy közeledtek volna az álláspontok, szerinte Simicskának esze ágában sincs eladnia vagy átadnia a kezében lévő médiumokat.

Szó sincs kiegyezésről Orbán Viktor és Simicska Lajos között, továbbá nincs tervben a Fidesz gazdasági háttéremberének érdekeltségébe tartozó médiavállalkozások bárkinek, bármilyen formában való eladása - adta hírül péntek délután a Népszava egy gazdasági körhöz tartozó forrásra hivatkozva.  Vagyis a Népszavának cáfolta a Népszabadság mai információját az érintett médiaportfólióhoz - Magyar Nemzet, Hír Tv, Class FM, Lánchíd rádió - közel álló forrás.

A Népszabadság ugyanis arról írt: a miniszterelnök "legszűkebb környezetéből" kiszivárgott információk szerint "a kiegyezés nagy vonalakban meg is történt", és az Orbán és Simicska közötti több hónapos konfliktusban a "megbékélés ára" állítólag a Fidesz meghatározó gazdasági háttérembere médiabefolyásának feladása lenne - részben vagy egészben. A Népszava forrása szerint azonban ez nincs így, és az érintett cégek a mai cikket "egyfajta üzenetnek" tekintik. Vagyis szó sincs arról, hogy a kiegyezés létrejött volna, illetve hogy erről a felek tárgyaltak volna.

A Népszava szerint annyi igaz a közelmúlt sajtóinformációiból, hogy az elmúlt hónapokban az állami hirdetésektől megfosztott médiavállalkozásoknak "racionalizálniuk kell működésüket", azaz visszafogni kiadásaikat, például jelentős leépítéseket hajtottak és hajtanak végre. Azonban a forrás szerint szerint a sajtó "sokkal élesebbnek" vázolja fel az Orbán-Simicska konfliktust, mint amilyen szintű az valójában, vagyis inkább vitáról van szó, nem pedig háborúról.

A Népszabadság arról is írt, hogy Habony Árpád a miniszterelnök tanácsadója, illetve a vele jó viszonyban lévő Andy Vajna filmügyi biztos médiapiaci befektetésekre szeretne koncentrálni, és állítólag Orbán Viktor sem ellenzi új hatalmi egyensúly kialakítását médiafronton. A Népszava informátora ezt cáfolta, mondván, ha nem eladó a portfolió, akkor Habonyék sem jöhetnek szóba vevőként.