Nem kérhet pénzt semmiért a hatvani kórház

2014.09.12. 19:00
A hatvani kórház megpróbált hivatalosan pénzt kérni a betegektől bizonyos pluszszolgáltatásokért. Nem szabad, szólt közbe az egészségügyi államtitkárság.

Térítési díjszabályzatának visszavonására utasította a hatvani Albert Schweitzer Kórház és Rendelőintézetet az Emberi Erőforrások Minisztériuma - írta az egészségügyért felelős államtitkársága pénteken.

A hatvani Albert Schweitzer Kórház és Rendelőintézet kórház korábban az intézmény térítési díjszabályzatának módosítását kérte a fenntartótól. A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet a díjkiszabást nem engedélyezte, az egészségügyért felelős államtitkársággal egyeztetve utasította a kórházat, hogy intézkedését vonja vissza, írta az MTI.

Az Albert Schweitzer Kórház és Rendelőintézet a honlapján részletesen közli a térítési díjas szolgáltatásokra vonatkozó szabályozását, illetve a szolgáltatások díjtételeit.

A kórház 48 oldalon keresztül tételesen felsorolja, hogy milyen pluszszolgáltatásért mennyit kell fizetniük a betegeknek. Például ha egy ágyas szobát szeretne valaki, naponta 2000 forintot kell fizetnie, vagy egy lelet másolatának elkészítése 1500 forint. De külön díj ellenében bárki megválaszthatja a saját orvosát is. Ezt a szabályozást törölte el most az egészségügyi államtitkárság.

Az egészségügyi államtitkárság közlése szerint az ügyben egyértelmű szabályozásra van szükség. "Amíg ez nem történik meg, és a jogszabályi környezet értelmezése félreértésekre adhat okot, addig a szaktárca felhívja a kórházak figyelmét arra, hogy ilyen intézkedést ne tegyenek" - áll a közleményben. Arról nem ír az államtitkárság, hogy mikor lesz az ügyben egyértelmű szabályozás.