A kétgyermekes családoknak is kedveskedhet a kormány

2014.09.13. 08:46

Megduplázhatja a kormány a kétgyermekes családoknak járó adókedvezményeket, írja a Magyar Nemzet. A Nemzetgazdasági Minisztérium számításai szerint a kétgyermekesek családi adókedvezményének megduplázása évente további 55-60 milliárd forintot hagyna az érintett nagyjából háromszázezer szülőnél; az új adóügyi lépésekre ősszel, a 2015-ös költségvetés tervezetében tesz javaslatot a kormány - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a lapnak.

Az újság szombati cikke szerint a miniszter elmondta, az idén akár 230 milliárd forint is maradhat azoknál a családoknál, ahol a kiskorú gyermeket nevelő szülők legális keretek közt dolgoznak. Az első hét hónap alatt ugyanis a kedvezmény nyomán összesen 114 milliárd forinthoz jutottak a szülők, ami 23,4 milliárddal magasabb a múlt évinél.

Az emelkedés egyik oka, hogy az adófizetők a tavalyinál nagyobb jövedelem után érvényesítettek kedvezményt. A növekedés érdemi része ugyanakkor abból adódik, hogy az idén már nemcsak a fizetendő személyi jövedelemadóból, hanem az egészségügyi és a nyugdíjjárulékból is levonhatják az érintettek a kedvezmény összegét.