Falvakat zárt el a víz

D  VG20140913007
2014.09.13. 07:50 Módosítva: 2014.09.13. 20:47

Cikkünk folyamatosan frissül.

A pénteken lezúdult csapadék és a várható további esőzés miatt Pest megye több kisebb patakja kiléphet a medréből, ezért több száz homokzsákot helyeztek készenlétbe az érintett körzetekben. Csámpai Attila, a megyei katasztrófavédelmi szóvivő az MTI-nek azt mondta:

  • Csobánkán a Dera-patak,
  • Budaörsön a Hosszúrét-patak,
  • Biatorbágyon a Füzes-patak,
  • Sóskúton a Benta-patak

vízszintje emelkedett meg annyira, hogy veszélyezteti a környéken lévő lakóházakat.

Szigetszentmiklóst az önkormányzat szakemberei járják, ellenőrzik az átereszeket, mert ha eldugulnak, az elöntéseket okozhat. Másutt is gondot jelent az átereszek szűk keresztmetszete és az udvarokban felgyűlt víz eltávolítása, mondta a Pest megyei szóvivő.

Önkéntesek ezer darab homokzsákkal védenek meg tizenkét lakóházat a Baranya megyei Mánfán. A védekezési munkálatokat egy hivatásos tűzoltó irányítja.

Nyugaton a helyzet

Győr-Moson-Sopron megyének sincs ám oka a kárörömre: a levonuló árhullám miatt készültség van az Ikva, a Lajta és a Rábca mentén. A Rába mentén a legmagasabb, III. fokú árvízvédelmi készültséget is elrendelhetik. A hajnali esőzések az Ikva vízgyűjtőjét is elérték, így a vízrendszer felső szakaszán, Sopronban, Nagycenken és Fertőszentmiklóson reggel óta intenzív áradás van.

A Marcalon Mórichidánál lassú az áradás, a készültségi szintet elérő vízszint kialakulása nem várható. A Lajtán megindult második árhullám várhatóan utoléri az első hullámot. Mosonmagyaróvárnál jI. fokú készültségi szint körüli a vízállás.

A várható árhullám és a kedvezőtlenül alakuló hidrológiai helyzet miatt a Vízügyi Igazgatóság 2014. szeptember 13-án

  • az Ikva menti településekre  I. fokú helyi vízkárelhárítási készültséget;
  • a Lajtamenti árvízvédelmi szakaszon  I. fokú árvízvédelmi készültséget;
  • a Rábca-menti, a Kapuvár-Hansági és a Fertő menti belvízvédelmi szakaszokon I. fokú belvízvédelmi készültséget rendelt el.

A cuhai Bakonyér Bakonybánknál a tegnap esti órákban 271 cm-rel tetőzött. Mezőőrs térségében tegnap éjfélkor következett be az árhullám tetőzése 183 cm-rel. Az apadás azóta folyamatos. Bőny térségében lassan áradó a vízállás, tetőzésre a ma esti óráktól lehet számítani.

Győr-Moson-Sopron megyében a 83125-ös út Kajárpéc – Gyömöre közötti szakaszát vízátfolyás miatt lezárták. A Mezőörs és Rétalap közötti úton két szakaszon van vízátfolyás, ez a közlekedésben nem okoz fennakadást.

KKK, ahogy a rendőrség mondaná; vagyis Közlekedjenek Kellő Körültekintéssel.

Elveszett a 65-ös is

Lezárták a 65-ös számú főutat Som és Nagyberény között, mert a víz- és sárátfolyások miatt járhatatlanná vált az útszakasz. A siófoki hivatásos tűzoltók a helyszínen vannak, továbbá a közútkezelő szakembereit is értesítették.

Lentiben 124 embert telepítettek ki

Lentiben szombat hajnalban 124 embert kellett kitelepíteni. A víz a strandfürdő környékét árasztotta el, fél méternél is magasabban. Ezekbe az utcákba autóbuszokkal nem tudtak bejutni, ezért teherautókkal hozták ki az embereket.

A kitelepítettek nagyobb része rokonokhoz, ismerősökhöz ment, kisebb részüket a Vörösmarty iskola tornatermében helyezték el ideiglenesen. Délután megengedték a Lenti üdülőövezetében lakóknak, hogy két órára visszamenjenek otthonaikba a legfontosabb értékeikért.

A lendvadedesi horgásztóból, amely korábban záportározóként működött, kiöntött víz, de az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) ez a víz nem a lakott területeket veszélyeztette, hanem mezőgazdasági területre folyt. Lenti lakott területein az elöntéséket a domboldalon lefolyó víz okozta, áll az OMIT rendkívüli közleményében.

Homokzsákok, fáklyák, figyelőszolgálat

Még nyolc másik hasonló záportározó létesítmény van Zalában, ezeket most mind ellenőrzik a katasztrófavédelmi szakemberek. Folyamatos felügyeletüket is elrendelték. Állandó figyelőszolgálatot szerveztek a Kerka- és a Cserta-patak vízgyűjtőjére is, hogy azonnal reagálni tudjanak a vízszintemelkedésre, mondt az MTI-nek a megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Muraszemenye, Kerkaszentkirály, Szécsisziget és Lovászi térségében homokzsákokkal, homokkal és fáklyákkal készülnek az éjszaka várható újabb esőzésre.

Elsodort kocsik, lezárt utak Zalában

Nagy erőkkel zajlik az árvíz elleni védekezés Zala megyében. Pusztaszentlászlón a Somogy megyei hivatásos tűzoltók négy fővel árapasztó feletti rácsot vágnak át a patak befogadóképességének növelése érdekében. Lentikápolnánál a Kerka lépett ki medréből, így homokzsákos védekezés van folyamatban. Mikekarácsonyfánál, Rédicsen, Lovászinál, Muraszemenyénél, Kerkaszentkirályon és Szécsiszigeten szintén homokzsákos védekezés zajlik.

A víz több utat is elöntött szombat reggelre Lenti térségében. A hömpölgyő sáros víz elérte az M7-es autópályát és az M70-es autóutat is. Rédicsen autókat sodort el az ár. Bödeháza, Gáborjánháza, Szíjártóháza és Zalaszombatfa egyelőre nem megközelíthető közúton, mert a közeli patakok kiléptek a medrükből, így méteres víz hömpölyög az utakon.

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője az MTI-nek azt mondta, hogy Lenti és Nagykanizsa térségében számos teljes útlezárást kellett elrendelniük a közútkezelőknek. A reggeli órákban a magas vízállások miatt Lenti közúton szinte megközelíthetetlenné vált, a rendőrök már a 75-ös úton megállították a forgalmat.

Az MTI tudósítója szombat délelőtt azt tapasztalta, hogy Letenyénél az M7-es autópálya és az M70-es autóút leállósávjait is elérte az áradás. Tornyiszentmiklósnál, az M70-es lehajtójánál mintegy 50 méter hosszan, 30-40 centiméteres magasságban folyt át a sáros víz az úttesten, de több helyen is megközelítette a gyorsforgalmi út szélét a víz.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szerint Rédics egyes területein egyméteres a víz, az áradás autókat is magával sodort, de nem sérült meg senki.

Nemesnépen is ki kellett telepíteni egy embert az otthonából a helyi patak áradása miatt, mert a víz veszélyeztette az ingatlant, közölte délután a rendőrség.

A megye útjain útvonal-ellenőrző járőröket indított szombat délelőtt a rendőrség. A feladatuk a forgalom folyamatos segítése és a tájékozódás. A Zala Megyei Állami Közútkezelő Kht. munkatársai lezárták a Szentmargitfalva és Kiscsehi, a Petrikeresztúr és Zágorhida közötti útszakaszt, valamint Oltárcnál figyelemfelhívó táblákat helyeztek ki.

Vas megye is tele van lezárásokkal

Nagy számban kellett lezárni utakat Vas megyében is. A Szakonyfaluba vezető úton vízátfolyás akadályozta a bejutást a településre, ezért a rendőrség a katasztrófavédelem munkatársaival együttműködve segített a falu lakóinak. Tejet, kenyeret vittek nekik. Az utat délután fél kettőre sikerült ismét járhatóvá tenni.

Alsószölnök és Felsőszölnök csak Ausztria és Szlovénia felől megközelíthető. Több településen csak lassan lehet haladni a víz miatt. Az érintett települések és a lezárt utak listája itt, a rendőrség honlapján található.

Szentgotthárd több külső városrészén lakóházakba is betört a víz. Rábatótfaluban, Rábakethelyen, Máriaújfaluban és Farkasfán is komoly védekezés folyik, mondta Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere szombat délelőtt az MTI-nek. Órák óta megfeszített erővel védekeznek az emberek, de az alacsonyabban fekvő udvarokon így is körbevette a házakat a víz, vannak helyek, amelyeket csak nagyon nehezen megközelíthetők.

A lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt több útszakasz tekintetében teljes útlezárásra és lassabb haladásra kell számítani Vas megyében 2014. szeptember 13-án – írnánk, ha rendőrségi sajtószóvivők lennénk, de nem vagyunk, így maradjunk annyiban, hogy a nagy esők miatt több utat lezártak Vas megyében.

A police.hu azt írja, inkább ne közlekedjenek

  • a 7445-ös számú út 0+260 – 3+500 kilométerszelvény közötti szakaszán, Molnaszecsőd és Döröske között;
  • a 7455-ös számú út 14+437 – 17+376 kilométerszelvény közötti szakaszán, Máriaújfalu és Farkasfa között;
  • a 7424-es számú út 7+175 – 7+900 kilométerszelvény közötti szakaszán, Kerkáskápolna és Magyarföld között;
  • a 74172-es számú út 0+0 – 2+500 kilométerszelvény közötti szakaszán, Felsőmarác térségében;
  • a 8712-es számú út 0+730 – 3+665 kilométerszelvény közötti szakaszán, Ják és Balogunyom között;
  • a 74183-as számú út 0+330 – 0+991 kilométerszelvény közötti szakaszán, Alsószölnök bekötőút;
  • a 8722-es számú út 1+887 – 8+525 kilométerszelvény közötti szakaszán, Körmend és Egyházasrádóc között,

mert ezeken a szakaszokon teljes útlezárás van.

Rakják a homokzsákokat, szivattyúzzák a vizet

Homokzsákokkal védekeznek Körmenden is a Hunyadi utca lakói a környező szántóföldekről befolyó esővíz ellen. A Vas megyei katasztrófavédelem szerint segítenek a helyi rendészeti szakközépiskola diákjai is.

Homokzsákokkal védik a házakat a Szombathelyhez tartozó Petőfi-telepen is, ahol két utcát szintén a földekről bezúduló víz öntött el. Itt már órák óta szivattyúzzák a vizet, de magassága csak lassan csökken. Hasonló a helyzet Jákon, ahol szintén térdig gázolnak az emberek a vízben.

A katasztrófavédelem korábbi tájékoztatásai szerint védekezési munkálatok folynak Nardán, Sorkifaludon, Szentpéterfán, Kenézen, Szakonyfaluban, Csákánydoroszlóban, Máriaújfaluban, Rábagyarmaton és Kőszegen is.

Árvízvédelmi készültség

Jelenleg 137,7 km-en van I. fokú árvízvédelmi készültség elrendelve az országban az OMIT szerint. 

A levonuló árhullám miatt reggel 10 órakor készültség lépett életbe az Ikva, a Lajta és a Rábca mentén, mondta az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője szombat délelőtt az MTI-nek. A Duna várhatóan a készültségi szint alatt tetőzik a térségben, ugyanakkor a Lajtán kialakult második árhullám valószínűleg utoléri az elsőt. A vízszint emiatt akár a harmadfok fölé is emelkedhet a jövő hét közepén.   

A Vas megyében intenzíven áradó Rábán az elsőfokú készültség szintje feletti tetőzésre számítanak a Győr-Moson-Sopron megyei szakaszon. Árad a Répce is, a Marcal jobb parti mellékvízfolyásai közül a Torna és a Hajagos azonban szombat reggelre már apadni kezdett.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport