Vasárnap is zuhogott az eső, katasztrofális a helyzet

2014.09.14. 08:09 Módosítva: 2014.09.15. 08:51
Az intenzív esőzés miatt több nyugati megyében is nehéz a helyzet, Zala megyében négy, Baranyában és Veszprémben egy-egy település megközelíthetetlen autóval. Hétfőig sok helyen eshet, több megyére is figyelmeztetéseket adtak ki. Zalaszombatfa és Szijártóháza lakóit kitelepítették vasárnap délután.

Cikkünk folyamatosan frissül.

 

A sok eső miatt kialakult árvízhelyzet miatt 91 településen kellett védekezni hétfő hajnalig, több mint 200 embert kellett kitelepíteni, ötöt pedig kimenteni – tájékoztatott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A katasztrófavédelem több mint ötszáz munkatársát 1500 helyi és a polgárőrség is segítette, országszerte kb. 4000 ember vett részt a munkákban. Ár- és belvíz miatt huszonhat úton van érvényben teljes útzár. Az intenzív esőzés hétfő délig folytatódik, főleg délen.

A folyókon több mint tizenhárom kilométeren (a Rábán és a Pinkán) a legmagasabb, harmadfokú készültség volt érvényben vasárnap este, hétfő reggel pedig a Zalai Megyi Mura folyóra és a Principális-csatornára is harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a katasztrófavédelem. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság honlapján található mérési adatok szerint a Mura éjfélkor lépte át a harmadfokú készültséget igénylő 430 centiméteres vízállást. Reggel hat órakor már 456 centiméter volt a vízszint, vasárnap délután óta mintegy fél métert emelkedett.

A Dráván 56,4 kilométeren másodfokú, körülbelül mint 149 kilométeren (a Dunán, a Lajtán, a Zala folyón) elsőfokú készültség mellett védekeznek. Zala megyében hétfő reggelre több patak apadni kezdett, és egyre kevesebb bejelentés érkezett az árvízi károkról a katasztrófavédelemhez.

Megcsúszott egy gát, kitelepítés éjszaka

Vasárnap este arról tájékoztatott a katasztrófavédelem, hogy harminc méter hosszan megcsúszott a maróci víztározó gátja, a közeli Kiscsehiből ezért 30 embert kitelepítenek. Ők átmenetileg rokonoknál és ismerősöknél éjszakáznak. A tározó gátja a rendkívüli esőzések miatt csúszott meg, ezért ötezer homokzsákkal és két nyerges vontatónyi homokkal, bordás megtámasztással erősítik. A munkálatokat hivatásos tűzoltók, rendőrök és önkéntesek végzik, összesen hatvan ember.

Vasárnap éjjel a Baranya megyei Kisvaszaron három házat öntött el a víz, ezért három gyereket és kilenc felnőttet kellett ideiglenesen kiköltözni az otthonából.

  • Zala megyében az esőzés a hajnali órákban alábbhagyott, így a kiáradt patakok vízszintje szinte mindenütt lassú apadásnak indult. Ennek ellenére Zalaszombatfa és Szijártóháza lakóit kitelepítették délután a megáradt környékbeli patakok miatt. A 30 és 50 embert Lentiben, az Arany János Általános Iskolában helyeztek el. Kész terv van arra is, hogy a Kerka és a Lendva további áradása esetén Alsólovászi, Szécsisziget és Kerkaszentkirály mintegy 130 lakóját is kitelepítik, de ezt egyelőre a vízügyi helyzet nem indokolja, jelezte Bakondi György, az OKF főigazgatója.
  • Százan magasítják a Rába védműveit Körmendnél, a régi hídtól keletre, hétszáz méter hosszan, a folyásirány szerinti jobb oldalon. Víz- és sárátfolyások miatt nem járható több út, például a 74-es főút egy szakasza, ezek listáját itt olvashatja el. A két kitelepített falu mellett Bödeháza és Gáborjánháza autóval nem érhető el. Ide Szlovénián keresztül visznek élelmiszert és orvosokat. A vasúti közlekedés Csömödér és Páka között átmenetileg szünetel. A zalai folyók, patakok árvíztározóiban több millió liter víz áll. A lendvadedesi víztározó megemelkedett vízszintje miatt a Lentiben kitelepítettek egyelőre még nem térhetnek vissza otthonukba. A vízügy szerint éjjel meghibásodott a lendvadedesi tározónál a vészárapasztó betonburkolata, de azt már sikerült stabilizálni. Zalaszentgyörgynél a Zélpusztai tavaknál a gátat erősítik a katasztrófavédelem irányításával, Lovásziban, Muraszemenyénél és Murarátkán homokzsákokkal védekeznek.
  • Este fél hat körül Budapestet is elérte az a zivatarlánc, ami nappal a Balatonon pusztított, több utcán hömpölyög a víz.
  • Este hét óra körül újabb települést, Bakonypölöskét zárta el az esőzés a külvilágtól. A településen átvezető utat mindkét irányból le kellett zárni vízátfolyások miatt.
  • Az esőzések miatt Vas megye 26 településen folyt védekezés. Rábafüzes és Szombathely között szünetel a vasúti közlekedés. Csákánydoroszlón 18 embert kellett kitelepíteni. A megyében lezárt tizennégy út listáját a Police.hu-n olvashatja el. A Rábán várható magas vízállás miatt felkészültek a körmendi régi Rába-híd védelmére. Sorkifaludon egy lovarda területén gyűlt össze nagyobb mennyiségű víz. Szombathelyen, a Petőfi-telepen szivattyúznak a tűzoltók. Továbbra is csak a lakókat engedik be Szakonyfaluba, és félpályán haladhat a forgalom a felsőmaráci bekötőúton. A helyszínre érkezett Hende Csaba honvédelmi miniszter szerint a gyors áradás, a hirtelen felgyülemlő csapadékvíz miatt sok helyen történtek váratlan események, például Szombathely külső részén, a Petőfi-telepen is. A nemrég épült lakóparkban nem alakítottak ki megfelelő vízelvezető rendszert, ezért a szakszerű védekezés ellenére is több családi házba betört a víz és komoly károkat okozott, volt olyan nappali, ahol 40 centis víz állt. A szakembereknek végül egy földút két ponton történő átvágásával sikerült elterelniük a vizet, de a miniszter szerint tisztázni kell, ki milyen mértékben felelős a történtekért.
  • Hét településen kellett védekezni Somogy megyében. Túlcsordult a Marcali melletti víztároló, a kiáramló víz három, alacsonyabban álló lakóházat veszélyeztet a település Boronka részében, a Kisfaludy utcában, homokzsákokkal készülnek. Nagyberényben újabb lakóházak kerültek víz alá.Nagyberény és Som között a 65-ös főútról több elakadt autót is ki kellett menteni. Szivattyúznak Siófokon is, a Tessedik Sámuel utca egyik lakóházában több tíz centiméter víz gyűlt össze. A Szent László utca a város egyik legkritikusabb pontja, a mélyebben fekvő szakaszon nyolcvan centiméter víz hömpölygött az utcán az éjszaka, mélygarázsokat és pincéket öntött el a víz. Siófokon nyolc embert, Ságváron pedig hetet kellett kitelepíteni az eső miatt. Több napig pótlóbusz közlekedik a Siófok-Kaposvár vasútvonal egy szakaszán, mert szombat éjjel a Tab és Siófok közötti szakaszon a tartós esőzés miatt kialakult vízátfolyások kimosták a vasúti pálya ágyazatát.
  • Baranya megyében Hobolon, Mánfán, Bikalon és Alsómocsoládon 21 épületet védtek meg. Alsómocsolád a kiöntött halastó miatt autóval nem érhető el. Le kellett zárni az utat Mágocs és Alsómocsolád között. 
  • A Veszprém megyei Noszlopon az utakon hömpölygő víz 30 lakóházat veszélyeztetett, de a víz apadásával csak egy épületnél kell homokzsákokkal védekezniük az ajkai tűzoltóknak.  A megyében sok helyre riasztották a katasztrófavédelmet, több patak is kilépett a medréből, számos lakóház pincéjébe, illetve alagsorába folyt be az esővíz. Vízátfolyás miatt le kellett zárni a 71-es számú főutat Örvényesnél. A forgalmat Vászoly és Pécsely felé terelik. A 77-es számú főutat ugyancsak vízátfolyás miatt Pulánál kellett lezárni, a Tapolca és Veszprém közötti forgalmat Nagyvázsony és Vigántpetend felé irányítják. Pécselyen a hirtelen lezúduló esővíz három épületet öntött el, összesen tíz embernek kellett elhagynia otthonát. Ajkán a Torna patak vize átbukott a gátján, a környék utcáin hömpölyög a víz. Hidegkúton egy utcában negyven centiméter magasan folyt a víz, egy lakóingatlant ki kellett üríteni. A községben ötszáz darab homokzsákkal folyik a védekezés. Örvényesen a Szent Imre utcában körülvett a víz egy lakóingatlant. A ház lakóját a tűzoltók mentették ki. Úrkúton, a falun átfolyó esővíz miatt homokzsákokkal védekeznek. Tagyon településen is kiöntött a falun átfolyó patak. Itt két lakóingatlant árasztott el, amik közül az egyik lakatlan volt, a másikat azonban egy embernek el kellett hagynia, elhelyezéséről a polgármester gondoskodott.
  • Győr-Moson-Sopron megyében Sopron belterületén három lakóházat kellett homokzsákokkal bevédeni a felgyülemlett esővíz miatt. Kunszigeten kidőlt egy családi ház fala, az ott élő öt embernek el kellett hagynia az épületet.
  • Jász-Nagykun-Szolnok megyében a 44-es számú főúton, Kunszentmárton külterületén rendőrök irányítják a forgalmat. Szivattyúzzák a vizet az útról. Szolnokon a Kassák és Karinthy úti házak lábazatáig vagy annál magasabb szintig is elért a felhalmozódott esővíz, negyven centi magasan mossa a házak falait. Több helyen az is problémát jelent, hogy nem tudják hova átemelni a vizet. Hasonló a helyzet Kunszentmártonban, Törökszentmiklóson és Mezőtúron is.
  • Másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a polgármester a Nógrád megyei Ipolytarnócon, ahol megkezdték a homokzsákos védekezést.
  • Baleset is történt a vizes utakon. Tatabányáról Tatára tartott egy férfi autóval, amikor Vértesszőlősön megcsúszott. Átrepült a szalagkorláton, és az út melletti füves lejtő alján állt meg. Az autó utasát súlyos sérülésekkel szállították kórházba.
  • A Békés megyei Szarvason körülbelül egyhektárnyi területet borít harminc-negyven cm magasan a víz
  • a rendkívüli helyzet miatt bevetették a katasztrófavédelem drónját is

Csak este áll el az eső

Három északkeleti megye kivételével az egész országban figyelmeztetések vannak érvényben az eső miatt, írja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyére, valamint Budapestre másodfokú figyelmeztetést adtak ki, itt 24 óra alatt több mint 30 milliméter csapadék hullhat. Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Fejér, Heves, Nógrád, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Emellett az ország nagy részére a felhőszakadás veszélye miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést. Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala és Pest megyében, valamint a fővárosban egy-egy zápor, zivatar során rövid idő alatt is több mint 25-30 milliméternyi eső hullhat.

A legtöbb csapadékra elsősorban a Duna–Tisza közén, a Dél-Alföldön és az Északi-középhegység nyugati felén lehet számítani. Az elszórtan előforduló zivatarokhoz erős vagy viharos (45-70 kilométer/órás) szél és jégeső társulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet az ország nagy részén 16-22 fok között várható, de északkeleten ennél néhány fokkal melegebb lesz. Késő estére 13-20 fok közé hűl le a levegő.

Éjszaka délkelet felől újabb vastag felhőrendszer érkezik, amely főként az ország déli felén hoz újabb esőzést még hétfő délelőtt is. Hétfő délután már délen is kevesebb helyen eshet; ekkor elszórtan valószínű zápor, egy-egy zivatar.

Nem megy a vonat, vagy késik

A heves esőzések miatt keddig pótlóbuszok közlekednek az észak-balatoni vonal egy szakaszán, a Székesfehérvár–Veszprém–Szombathely-vonalon pedig jelentősek a késések – közölte a Mávinform vasárnap. A Budapest–Székesfehérvár–Tapolca-vonalon Aszófő és Balatonakali között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat, mert az örvényesi megállóhelynél vízátfolyás árasztotta el a síneket. Előreláthatólag legalább keddig nem közlekedhetnek itt a vonatok, a vonalon 30-90 perces késésekre is számítani kell.

A Székesfehérvár–Veszprém–Szombathely-vonalon is 30-140 percet késnek a vonatok, mert Városlőd-Kislőd állomás két vágánya a heves esőzés következtében víz alá került, itt csak a harmadik vágányon mehetnek a vonatok, maximum 5 kilométer/órás sebességgel. Az is lassítja a közlekedést, hogy Herend és Ajka között meghibásodott a biztosítóberendezés.