300 milliót szánnak a kecskeméti államtitkárság épületére

2014.09.15. 12:43
Nem maradt terv a minisztériumok költöztetése, a Miniszterelnökség egy részét jövő januártól biztosan Kecskemétre helyezik át. A vidékfejlesztési államtitkárság a volt tüdőkórházba költözik, és az előzetes számítások szerint csak a felújítása 300 millió forintba fog kerülni. A kormány nem árulta el, hány dolgozó nem vállalta a kecskeméti költözést, és azt sem, melyik minisztérium költözik a legközelebb.

Az új Orbán-kormány az első, júniusi ülésén a nyilvánosság számára meglepő feladatot adott a minisztereknek: mindenkinek fel kell mérnie, hogy a minisztériumuk, illetve egyes egységeik hogyan tudnának vidékre költözni a fővárosból.

Az akkor bejelentett tervek szerint a Honvédelmi Minisztérium 2016. március 15-ig Székesfehérvárra költözne, az önálló Földművelési Minisztériumnak Debrecenben lenne a székhelye 2016-tól, és a miniszterelnök és a hivatala is elköltözne a Parlamentből. Igaz, Orbán nem hagyná el a fővárost, a budai Várba, a Sándor-palota mellé, a mostani Nemzeti Táncszínház helyére tenné át a székhelyét.

A minisztériumok vidékre költözésének a tervét többen az önkormányzati kampány részének tartották, a Heti Válasz a NATO-szabályokra és a magas költségekre hivatkozva kérdőjelezte meg a költözések komolyságát, sőt, Kövér László házelnök is kritizálta a dolgot: „elhibázottnak, végiggondolatlannak” nevezte júliusban.

Mindezek ellenére a költöztetés elindult, a Miniszterelnökség vidékfejlesztési államtitkárságának Kecskemétre helyezéséhez már el is készültek az előzetes számítások, és a jövő év elejétől már vidéken működik az államtitkárság – tudta meg az Index. Egy augusztusi kormánydöntés szerint az államtitkárság egy évek óta üresen álló épületegyüttesbe költözik, a volt tüdőkórház és a volt csecsemőotthon épületeibe, a Lórántffy utcába. Csak az épület átalakítása, felújítása 300 millió forintba kerül, de a Kormányzati Információs Központ közölte, hogy „az átalakítás végleges költségei a tervezés után lesznek konkrétabbak”. A költözéshez az első lépés már megtörtént: a kecskeméti képviselő-testület pár héttel ezelőtt már módosította a terület besorolását.

Nem tudni, hányan nem akarnak költözni

A teljes nevén agrár-vidékfejlesztési államtitkárságot a nyár eleje óta Kis Miklós Zsolt vezeti, a vidékfejlesztés korábban a Földművelésügyi Minisztériumhoz tartozott, és az idén az új kormány felállásakor került Lázár Jánoshoz a terület.

A kecskeméti államtitkárságon 110-en fognak dolgozni, a Kormányzati Információs Központ szerint egy részük Kecskemét környékéről, mások – a jelenlegi munkatársak közül – vállalták, hogy ott is folytatják a munkát. Azt azonban nem árulták el, hogy százalékosan hányan vállalták, illetve utasították vissza a költözést.

A Kormányzati Információs Központ arra sem válaszolt, hogy a többi minisztériumban készítettek-e felmérést arról, hogy hányan költöznének vidékre, és megvalósulhat-e a HM székesfehérvári, illetve az FM debreceni áthelyezése. Azt azonban megtudtuk, hogy a költözésekkel a kormány célja továbbra is, hogy „lehetőség szerint a nagyobb vidéki városokat is bekapcsolja a közigazgatási-közéleti vérkeringésbe”.