A legjobb hír, amit ma olvasni fog

2014.09.15. 10:47

Már nem kell sokáig bírni az esőt, a héten egyre kevesebb esik majd, csütörtökön pedig egyenesen napos idő lesz, felhők csak alig, írja az Időkép.

Azért csütörtökig még próbálják meg nem a villamoson hagyni az esernyőjüket, mert hétfőn és kedden is lehetnek még záporok, de már egyre kevesebb helyen. Szerdán szinte egyáltalán nem fog esni sehol, csütörtökre pedig a felhők is eltűnnek az égről.

Hétfőn az ország nagy részén hűvös időre van kilátás, 16 és 22 fok közé melegszik mindössze a levegő, csak az ország északkeleti csücskében lehet ennél melegebb, ott 23-26 fokot mutathatnak majd a hőmérők a délutáni órákban. Kedden 18 és 23 fok közé melegszik a levegő a legtöbb helyen, északkeleten viszont ismét 25 fok körüli értékeket mérhetünk. Nyugaton várható a leghűvösebb idő. Szerdán és csütörtökön már mindenhol 20 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet, általában 21 és 25 fok közötti értékeket mutathatnak majd a hőmérők.

Ha az elmúlt napok durva esőzéseinek krónikájára kíváncsi, akkor ide kattintson. A hatalmas esőzéseket egyébként a Dagmar névre keresztelt hideg légörvény okozta.

Rekordot dönt a Mura

A valaha mért legmagasabb szintet is meghaladva, 530 centiméter körüli vízállással tetőzhet a Mura Letenyénél – írja az MTI. A Mura folyó a vártnál korábban és intenzívebben árad a Kerka és a szlovén vízfolyások nagy vízhozamai miatt. Letenyénél vasárnap kora délután érte el a folyó a harmadfokú árvízvédelmi készültséget jelentő 430 centiméteres vízállást, de hétfő délelőtt már több mint 60 centimétert emelkedett a víz.

Nagy erőket csoportosítanak át a térségbe, az ország más részeiből közel 100 vízügyes szakember érkezett a napokban Zalába, őket átvezényelték a Murára. A nyugat-dunántúli igazgatóságtól több mint 25 ember van már a helyszínen. Az állami védvonalakon, vagyis Murarátka, Letenye, Tótszerdahely, Molnári és Murakeresztúr közelében állandó járőr- és figyelőszolgálatot biztosítanak, folyamatosan figyelik a vízállást és a műtárgyakat.

Addig is: pár esős hír

  • Kaposvár egyik legöregebb fája nem bírta a sok esőzést, és egyszerűen kifordult a földből. A református templom kertjében álló japán császárfa egy emberre dőlt rá, őt kórházba szállították, írja a Kapos.hu.
  • A Sajó áradása miatt le kellett zárni a Putnok és Borsodbóta közti utat.
  • Lentiben visszaköltözhettek a kitelepítettek, de az érintett városrészeket még két napig fertőtlenítik.
  • Zala megyében négy település még mindig megközelíthetetlen: Bödeháza, Szijártóháza, Zalaszombatfa és Gáborjánháza közúton továbbra sem megközelíthető a környékbeli patakok áradása miatt.