Elvitték a Marx-szobrot a Corvinus aulájából

2014.09.15. 13:23

Elvitték a Marx-szobrot a Budapesti Corvinus Egyetem aulájából, írja az MTI. Azt még nem árulták el, hogy hová került. Korábban azt mondták, hogy nem távolítják el az egyetemről, az új hely megtalálásában

semmiféle politikai erőnek, külső nyomásnak vagy kezdeményezésnek nem volt szerepe.

A szobor áthelyezését korábban Rétvári Bence KDNP-alelnök és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) kezdeményezte. Álláspontjuk szerint elfogadhatatlan, hogy ma Magyarországon szobra lehet Karl Marxnak, „annak az ideológusnak, aki nyíltan antiszemita és rasszista nézeteket vallott”.

10599189 10203579687425089 670048486471250241 n
Fotó: Index / Olvasói fotó

Az IKSZ hétfőn a szobor elszállítását az MTI-nek úgy kommentálta, hogy azzal szimbolikusan is lezárult a posztkommunista korszak. „A mai nap azt üzeni a fiataloknak, hogy a rendszerváltás után huszonöt évvel végre saját maguk alakíthatják a jelenüket és a jövőjüket” – tették hozzá.

Nézzék meg, hogyan tiltakozott az IKSZ a szobor ellen január 20-án:

Lerasszistázták Marxot a Corvinuson

Az Európai Baloldal – Magyarországi Munkáspárt 2006 azt írta: azzal, hogy a Corvinus vezetése Marx szobrát „hétvégén, titokban, rohamtempóban távolította el” eredeti helyéről, a magyar hatalmi rezsim lemásolta azt az európai gyakorlatot, hogy a szegényellenes intézkedéseket titokban, zárt ajtók mögött hozzák meg, és hajtják végre. Szerintük aggályos, hogy a szobor eltávolítását akkor határozták el, amikor „a KDNP aktivistái hamis és szövegkörnyezetből kiragadott Marx idézetekkel kampányoltak a szobor ellen”.