Elárasztották Budapestet a debil szobrok

2014.09.15. 15:38
Minden hónapban átadnak egy agyzsibbasztóan cuki szobrot Budapesten. Feltérképeztük a kutyusokat, kislányokat és a pocakos festő bácsit, hogy kiderüljön, mit akarnak ezzel üzenni nekünk.

Az már a Szabadság téri Disneylanden bolyongva egyértelmű volt, hogy szép csendben emlékműállító nemzetté váltunk. Eleinte persze azt gondoltam, hogy a köztereken elharapózó alkotások az aktuális politika nézeteit sulykoló, áltörténelmi szobrok. Az utóbbi években átadott művek listáját nézve azonban kiderült, hogy a múltba révedő Tisza Istvánok, turulok és Wass Albertek csak az egyik vonalat képviselik. Ugyanilyen erős trendet jelentenek azok a kedélyeskedő alkotások, amelyeket a politikusok szerethetőnek, sőt direkt cukinak terveztettek, hogy vidámmá tegyék a kedves állampolgárok környezetét.

De csak egyszer kell belenézni Columbo vagy a kutyás lány szemébe, hogy tudjuk: nem vidámsággal, hanem szimpla debilitással állunk szemben.

Amellyel nem szórakoztatják, hanem hülyének nézik Önt.

Ebből a cikkünkből kiderül, miért gondol úgy Önre a politikai elit.

És hogy miről ismerhető fel a debil emlékmű?

  • Semmi közük a helyhez, ahol állnak, vagy az apropó minimális a kellemkedési faktorhoz képest;
  • Kedélyes, szerethető gesztusok, közhelyes, könnyen érthető kompozíció;
  • Valóságközeli méret;
  • A közös fotózást engedő beállítás;
  • Nincs talapzata, vagy csak kisméretű posztamensen áll.

Ha ezek után körülnéz lakóhelyén, akkor valószínűleg hamarosan megakad a szeme egy hetykén csárdásozó páron, lovas fiún, szerethető történelmi személyen. Ezekkel a szobrokkal amúgy nincs baj, ahogy a vattacukor is oké, amíg nem etetik napi háromszor az emberrel. De egyre inkább úgy tűnik, hogy megetetik, úgyhogy feltérképeztük Budapest negédes szobrait, hogy lássuk, milyen rendszer szerint próbálja a hatalom elbájolni a lakosságot.

Columbo: A témában a legvadabb képzavarok is megengedettek, úgyhogy bátran írjuk le, hogy a Falk Miksa utca végén álló kutyás szoborkompozíció a debil szobrok állatorvosi lova. Az életnagyságú (azaz a jellemző szoborméretnél kisebb), közvetlenül az aszfalton álló figura olyan kedélyes, hogy az egyszeri járókelő akkor is ölelgetné, ha a figurát amúgy nem ismernék a tévéből.

A totális hatás kedvéért a lábához raktak még egy cuki kutyát is. Ezek után ki gondolkodna el azon, hogy mit keres itt ez az alak? Eláruljuk: semmit. Peter Falk szinte biztosan nem Falk Miksa rokona. Peter Falk nem járt Magyarországon, semmi köze Budapesthez. A szobor nem szól semmiről, nem üzen semmit, fotózkodjál, aztán lehet tovább haladni.

Roskovics Ignác: Hallott már Roskovics Ignác festőről? Azt gondolná, hogy ha a Duna-korzó frekventált pontján kapott szobrot, akkor vagy Munkácsyt is felülmúló festőbálvány, vagy a Duna-part ihletett festője. Csak éppen a tisztelt olvasó annyira műveletlen, hogy még sosem hallotta a nevét.

Nyugodjon meg. Roskovics egy kevéssé ismert zsánerfestő, aki ráadásul soha nem alkotott ezen a helyen, pláne nem tájképeket. Hogy akkor mégis miért festi a Lánchidat az Intercontinental oldalában állva? A mű azon az alapon került ide, hogy az önkormányzat ingyen kapta Ungvár városától. Ami ingyen van, az nem lehet rossz.

Puskás Öcsi elveszi a gyerekek labdáját: A híres focista szobra annyiban mindenképpen kilóg a sorból, hogy a kedélyes megformálás kegyetlen történetet takar.

Puskás Öcsi jól láthatóan elvette a gyerekek labdáját, hogy azzal emberkedhessen, miközben a focizni vágyó kölykök megtörten állnak körülötte. Az emlékmű így hiánypótló, hiszen ez az egyetlen kompozíció, ahova úgy lehet beállni, mintha egy abu-grébi kínzás fotójába helyezkedhetnénk bele egy vidám életkép erejéig. A suta kivitelezés talán annak is köszönhető, hogy a művészeti szempontból amatőr, ömkormányzati zsűri úgy gondolta, két egymástól független pályamunkából ő maga copy-paste-eli össze a végleges alkotást.

Debilszobor-szőnyegbombázás: Kocsis Máté fideszes polgármester érezhette, hogy a cukiskodó szobrok rendszerében nehéz már újat mutatni, ezért trükkhöz folyamodott. A múlt héten, az önkormányzati választás kampányában egyetlen eseményen, és egyetlen téren egész sor szobrot leplezett le. A világon kevés politikus van, aki képes egyszerre négy szobrot is átadni, tehát ezen a téren maradandót alkotott a fiatal politikus.

Van a szobrai közt romantikus lámpagyújtó, emberközeli politikus (Teleki gróf), a kötelező kutyus, és egy bohókás ószeres. Az utóbbi, a társadalom peremén tevékenykedő alak felállítása annak tudatában izgalmas gesztus, hogy Kocsis Máté volt az, aki a Fideszben megkezdte a társadalomból amúgy is kirekesztett hajléktalanok kriminalizálását. Annyi persze mindenképpen igaz, hogy ha minden hajléktalan bronzból lenne, akkor sokkal könnyebb lenne őket egy városszéli roncstelepen összegyűjteni.

Kutyás lány szobra: El tud cukibbat képzelni, mint egy hippi tinilány, aki kutyával játszik?

Ha a szobrokat lájkolni lehetne, ez már kifényesedett volna a német turisták kattintásaitól.

Ahogy szerkesztőségünk Star Wars-ügyi szakírója rámutatott, a szobor már csak azért is óriás kamu, mert póráz nélkül a legközelebb a Margitszigeten szabad elengedni a kutyát.

Rikkancs: A szobor némileg kilóg a sorból, mert hiába az emberi gesztus, a természetes méret, a közvetlenség, a Rikkancs igenis szoros kapcsolatot ápol a kerülettel. Hiszen azt a Blikket lengeti, amelyben Rogán Antal polgármester boldog családi életéről szóló, kedélyes cikkek jelentek éveken keresztül. A szobrot esztétikai-filozófiai értelemben két tény teljesíti ki: hogy Blikk nem is létezett még akkor, amikor rikkancsok árulták az újságokat. Továbbá hogy Rogán Antal és egyéb kerületi fideszesek azóta már a Mai Belváros című független lapban tűnnek fel spontán, de nagyon is szerethető élethelyzetekben, miközben a Rikkancs még mindig a kegyvesztett médiumot árulja.

Pocakos rendőr: A nagy hasú, kedélyes rendőrrel örömmel simul össze mindenki, akinek fogalma sincs arról, hogy ez az egyenruha nem feltétlenül csak az (amúgy sosem volt) boldog békeidőkhöz köthető. A kor roma és zsidó származású magyarjainak a kedélyes alak nem az idillt, hanem a jogfosztást, a hatalom packázását jelenti, hiszen a rendőrök feladata volt ezen csoportok vegzálása is. A szobor csak hazudja kedélyességet, ha valamiről, akkor inkább a történelem átírásáról szól, csak sajnos túl áttételesen.

Rollerező: A bumfordi figura valószínűleg úgy került Budapestre, hogy az önkormányzattól valaki befizetett egy barcelonai társas útra, látott ott néhány Botero-szobrot, és a menzán elmesélte Rogán Antalnak, hogy szerinte a kerületnek is kellene egy ilyen, mert olyan jópofa. Úgyhogy legyártattak egy dundi szobrot az egyik olyan szobrásszal, aki már megbízhatóan teljesített egy másik fideszes kerületben. Bár a művész a XII. kerületben vérmes turult készített, jól teljesítette az új megbízatást, mert látogatásunkkor tömegek fotóztatták magukat a magyar Boteróval.

A joviális Reagan: A politikusszobrok többnyire nem ebbe a kategóriába tartoznak. Bumfordi alakjával például hiába csináltak cuki mackót Horn Gyulából, ha politikai szerepe miatt mégis teljesen indokolt, hogy szobrot kapjon, pláne a vörös XIII. kerületben. Ugyanígy lehet kellemkedő szelfimágnes Harrer Pál szobra, ha az óbudai önkormányzat előtt teljesen indokolt a jelenléte, mivel ott volt polgármester. A Szabadság téri Reagannél viszont nincs ilyen apropó. Persze, tiszteljük Reagant, de ez a kedélyes szobor nem a politikust ábrázolja, hanem egy ismert arcot, akivel vicces közös képeket lehet csinálni. Az amerikai elnök, SpongyaBob és a szovjet emlékmű kapcsolatával külön is foglalkoztunk itt.