Gömbvillám tarolta le a temetőt

2014.09.15. 09:41
234720 viharos
Fotó: Olvasói fotó / Heol.hu

Olvasói fotókon mutatja be a Heol.hu, hogy 6-7 síremléket és a közeli kápolnát is megrongálta a gömbvillám szeptember elején. A hozzátartozókat megdöbbentette a látvány, először szándékos sírrongálásra gyanakodtak, mert villámcsapásra utaló elszenesedett részeket nem találtak – írja a lap.

Végül arra jutottak, hogy valószínűleg gömbvillám okozhatta a károkat. Erre utal az is, hogy csak azok a síremlékek mentek tönkre, amiket vaspántokkal rögzítettek, a műkőből készülteknek nem esett baja.

A hozzátartozók megpróbálták kideríteni, kihez fordulhatnak kártérítésért. Kelemen József polgármester arra hivatkozott, hogy a temető egyházi tulajdonban van. Galó József verpeléti plébános a lap szerint azt mondta, kártérítést ilyen esetekben az egyház nem tud fizetni.

A plébános beszámolt arról, hogy a kápolnán a homlokzati részen találhatók kisebb repedések és sárfoltok, a faszerkezet is megrongálódott. A Heol.hu-nak egy biztosítási kárszakértő azt mondta, hogy az életbiztosítási kötvények egy része tartalmaz síremlékekre köthető biztosítást is, ilyet leginkább nagy értékű műtárgy esetén érdemes kötni. A legolcsóbb ilyen jellegű biztosítás ötezer forint körüli áron elérhető, és 100 ezer forintos kárig érvényesíthető.