Kirúgták a Magyar Nemzet neves újságíróit

2014.09.15. 17:41 Módosítva: 2014.09.15. 17:45

Hamarosan már nem dolgoznak a Magyar Nemzetnél a lap régi, ismert újságírói, írja a Nol.hu. A lap úgy tudja, hogy a jobboldali közönséget hamarosan nem mozgósítják már Ugró Miklós, Lőcsei Gabriella, Torkos Matild, Ludwig Emil és Kulcsár Anna cikkei.

A Magyar Nemzet szerkesztőségében hétfőn jelentették be, hogy közel harminc újságírótól válnak meg. A lépés hivatalos magyarázata, hogy összevonják az online és a nyomtatott lap szerkesztőségét. Liszkay Gábor igazgató-főszerkesztő a piaci körülmények tartós romlásával indokolta az elbocsátásokat.

Áremelés, reklámadó, háború

A lap néhány hete áremelést is bejelentett: a Magyar Nemzet darabja 145 helyett 195 forint lesz októbertől, a havi előfizetés pedig 2990 forintra emelkedik. 

A Magyar Nemzet a második legolvasottabb politikai napilap, eladott példányszáma a MATESZ adatai szerint átlagosan 37,5 ezer, 2002-ben ez a szám még 90 ezer körül volt.

A nol.hu összefüggést lát a leépítések, a reklámadó, és az Orbán-Simicska-háború közt. A Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Magyar Nemzetnek és a Hír TV-nek is jelentős összegű reklámadót kell fizetnie. A Hír TV 2013-as adózott eredménye 534 millió forint volt, a Magyar Nemzeté 712 millió. A számítások szerint a Hír TV-nek idén hozzávetőlegesen 400 millió forint reklámadót kell fizetnie.

A Hír TV és a Magyar Nemzet a reklámadó bevezetése miatt történelmi jelleggel a kormányt kritizáló publicisztikát is megjelentetett. 

A Népszabadság felmérése szerint a Magyar Nemzet nem kapott kevesebb kormányzati hirdetést, mint korábban, azaz az állam - közpénzből ugyan - de még mindig jelentősen támogatja a lapot.

Elbocsátások a francia Liberationnál is. Ez is Simicska miatt?

 A Libération című francia napilap vezetősége hétfőn bejelentette, hogy 93 munkahely megszüntetésére készül a 250 főt (köztük 180 újságírót) foglalkoztató szerkesztőségben.

A lap történetében legjelentősebb tömeges létszámleépítés célja, hogy a Libération nyomtatott változatát és internetes szerkesztőségét összevonják, s ott összesen 130-an dolgozzanak - írta közleményében Laurent Joffrin lapigazgató. 

"A sajtóválság, amely kegyetlenül sújtja a napilapokat, arra késztet minket, hogy a létszámunkat mi is csökkentsük, ahogy azt a legtöbb újság teszi Franciaországban és a világban is" - indokolta a döntést a lapigazgató. Azt is bejelentette, hogy az újság honlapja hamarosan megújul az új, 130 fős szerkesztőséggel, amelynek tagjai a nyomtatott és az internetes változat számára is dolgozni fognak.

A nyomtatott lap teljes tartalma elérhető lesz ezentúl a világhálón fizetős formában. A papírváltozat teljesen meg fog újulni 2015 elején, újfajta mellékleteket és internetes fórumokat is indít a szerkesztőség, amely a költségcsökkentés érdekében kiköltözik a belvárosi székházából.

A Jean-Paul Sartre filozófus és a lapot 2006-ig igazgató Serge July által 1973-ban alapított, baloldali elkötelezettségű és antikapitalista Libération 2001-ben még napi 174 ezer, tavaly viszont már csak 101 ezer példányban jelent meg. A csőd közeli helyzetbe került szerkesztőséget július végén 18 millió euróval tőkésítette fel Patrick Drahi francia milliárdos, az Altice-csoport tulajdonosa.