Ők lehetnek az új AB-tagok

2014.09.15. 12:09

Sulyok Tamás ügyvéd és Varga Zs. András, a Pázmány jogi karának dékánja, a legfőbb ügyész volt helyettese, valamint Czine Ágnes, a Fővárosi Ítélőtábla büntetőjogi kollégiumvezetője lesz várhatóan az Alkotmánybíróság új tagja, őket jelöli a fideszes többség. Az Alkotmánybíróság t agjait jelölő eseti bizottság zárt ülésen szavazott a jelöltekről. Sulyok és Varga Zs. szeptemberben, Czine novemberben válhat a testület tagjává.

A zárt ülést Gulyás Gergely fideszes alelnök javasolta, azt mondta, hogy a jelöltek személyes adatainak védelme érdekében van erre szükség. A javaslatot a hat Fidesz-KDNP-s tag szavazta meg, az LMP-s Schiffer András és a jobbikos Gyüre Csaba nemmel szavazott. Az MSZP-s Tóth Bertalan kivonult az ülés elején.

A körülbelül ötperces ülés után volt egy kis kavarodás, mert Gulyás azt ígérte, hogy az eseti bizottság elnöke, a KDNP-s Rubovszky György tart majd sajtótájékoztatót, de ő eltűnt. Ezután Schiffer ismertette a bizottság döntését a három jelöltről, majd megjelent Gulyás, és őt kezdték el kérdezgetni az újságírók.

Gulyás az Indexnek azzal indokolta a zárt ülést (ami szokatlan egy ilyen bizottság esetében), hogy nem akarták kitenni a jelölteket annak, hogy az alkalmasságukról szóló politikai vita nyilvánosságra kerüljön. Schiffer szerint azért szavazhatták meg a zárt ülést, mert így el lehet kerülni, hogy a jelöltekről a bizottság tagjai által felvetett igaz vagy hamis dolgok nyilvánosságra kerüljenek, és azokat később összefüggésbe lehessen hozni a jelölttel. Az LMP társelnöke nemmel szavazott a zárt ülésről szóló javaslatra.

Az Országgyűlésről szóló törvény szerint akkor lehet egy bizottságban zárt ülést elrendelni, ha „minősített adat, személyes adat, üzleti titok vagy törvény által védett más adat védelme érdekében szükséges”.

Az LMP jelöltjei Földi András római jogász, az ELTE ÁJK tanszékvezetője, Fülöp Sándor, egykori zöld ombudsman és Lehoczkyné Kolonnay Csilla, aki az ELTE-n és a CEU-n is oktat. Az ellenzéki jelölteket a bizottság leszavazta, így róluk a parlament nem fog szavazni. Czine jelölését ugyanakkor Schiffer is támogatta.

Az első kétharmados erőpróba

Gulyás azt mondta, hogy az igazságügyi bizottság nyílt ülésen még meg fogja hallgatni a jelölteket, majd jövő szerdán szavazhat róluk a parlament. A megválasztásukhoz az összes képviselő kétharmadának szavazata szükséges, ez lesz az első erőpróbája az új Fidesz-KDNP-s többségnek. Az idei választásokon éppen csak összejött a kétharmad, ezért érdekes lesz, hogy egyből meg tudják-e szavazni a kormánypártok a jelölteket.