Megcsinálták a baloldali összefosást

2014.09.16. 11:29
Ön volt a kulturális államtitkár? Igen, de aztán mondták, hogy el Simon. Ha az ilyen poénoktól falra mászik, akkor valószínűleg nem nagyon érezte volna jól magát a hétfő esti Hócipő-kabarén. Nem úgy a XIII. kerületi közönség, amely el volt ragadtatva Farkasházy Tivadar, Gálvölgyi János és a többiek kormányellenes vicceitől, illetve Orbán- és Tarlós-paródiáitól. Némi kritikát a baloldal is kapott, a helyi MSZP-s polgármester mégis örülhetett.

A doktor közli a pácienssel, hogy van egy jó és egy rossz híre.

- Mi a rossz híre? - kérdezi a beteg.

- Hogy Alzheimer-kóros.

- És mi a jó híre?

- Hogy mire hazaér, elfelejti.

- Aha... És mi a rossz híre?

Farkasházy Tivadarnak ez a tesztvicce, amellyel le tudja mérni, hogy mekkora humorral áldották meg az éppen aktuális közönségét. Ha ezen ön például nem nevetett, akkor sajnos önnek biztosan nem való a Hócipő-kabaré. A XIII. kerületi nyugdíjas közönséget viszont tagadhatatlanul lázba hozta a dolog hétfő este.



És távolról sem csak az előbbi Farkasházy-vicc, hanem a csendőrnek vagy sámánnak öltözött Selmeczi Tibor, a takarítónőt alakító Gálvölgyi János, de még a kellemetlen fejhangon sipítozó Bach Szilvia is olyan vastapsot tudott kiváltani, mint a gyurcsányozó Orbán Viktor a Fidesz-gyűlésen. A Farkasházy-féle tesztvicc csak a kezdet volt, utána ilyesmikkel bombázták a közönséget.

- Mi áll Hende Csaba üzenetrögzítőjén?

- Önnek egy hadüzenete van.

Vagy például:

- Mi következik, ha az utcán egy Jobbik-aktivista közeledik felénk?

- Huza-vona.

Ha következőn sem nevet, tényleg kerüljön el minden Hócipővel kapcsolatos dolgot.

- Ön sámán? Milyen sámán?

- Ne noszogassámán!

Farkasházy Tivadar hétfő estére a XIII. kerületi, Radnóti Miklósról elnevezett RaM Colosseumba hirdette meg egyszeri és megismételhetetlen szeánszát, a "vadonatúj Hócipő-kabarét", amelynek már a címe is jól jelezte, hogy nem lesz könnyű dolgunk, ha meg akarjuk érteni ezt a fajta humort. "Pest megér egy estet! - Buda pláne", ezt a címet adták Farkasházyék a majdnem háromórásra nyúlt előadásuknak, és reklámjaikban azt is hozzátették, hogy "ha úgy találja, hogy a két kabaré címe az őszi önkormányzati választásokra utal, az kizárólag a véletlen műve".

Jelenet a legszerényebb polgármesterről

Ha a címben nehéz is felfedezni az egyértelmű utalást a politikára, az előadáson Farkasházyék azért gondoskodtak, hogy senkinek ne legyen kétsége: igenis kőkemény aktuálpolitikai kabarét hoztak össze.

- Ki Magyarország legnagyobb átváltozó művésze?
- Találgathatok? Politikus?
- Igen.
- Államtitkár?
- Feljebb.
- Miniszter?
- Feljebb.
- Hát, ki az Isten?
- Feljebb.
- A miniszterelnök?
- Talált, süllyedt. De pssszt, még nem tudja.

A baloldal egyik utolsó bástyájában, a XIII. kerületben persze nem meglepő, hogy főleg Orbán és a Fidesz szidalmazásával próbálnak sikert aratni a humoristák, és percekig képes a térdét csapkodva röhögni a közönség, ha valaki Orbán szájmozgását utánozza. Az azonban még a Sas József-i értelemben vett pesti kabaré világában is példátlan eset, hogy az előadók egy megírt jelenetben kendőzetlenül nyalnak a helyi polgármesternek.

Ugyanis képzeljék el a következő jelenetet. Farkasházy és Gálvölgyi a mikrofonnál áll (a kabarét szinte végig ez a minimalista díszlet és kelléktár jellemezte, mert nem ők kötötték "a 250 milliós szerződést a közmédiával, hanem Fábry". indokolta Farkasházy), és Gálvölgyi a XIII. kerület legidősebb lakóját alakítja. Egyszer csak bácsis hangon azt találja mondani: "nincs nálam szerényebb és barátságosabb ember a kerületben, talán csak a Tóth". Majd hozzáteszi , hogy "aki 30 éve polgármester". Farkasházy értetlenkedve igazítja ki: "de hát a Tóth csak 20 éve polgármester". Gálvölgyi lecsapja a magas labdát: "én hozzáadtam még két ciklust".

Elsöprő erővel dübörgött a taps, szétrobbant a terem, szinte már csak az hiányzott, hogy Tóth József MSZP-s polgármestert a színpadra szólítsák, és ünnepélyesen szentté avassák. Ez nem történt meg, pedig a polgármester - több helyi szocialista vezetővel karöltve - nagyon is jelen volt az előadáson, a kabaré előtt annyit mondott az Indexnek, hogy "Farkasházy és Gálvölgyi a kerület két díszpolgára, a világért sem hagynám ki az előadásukat". Most már jobban értjük, hogy miért.

BKV? Nem kérek kávét!

Az aktuális kampány része volt az a jelenet is, amely azzal kezdődött, hogy Farkasházy Tivadar egy Népszavát lapozgatott. "Orbán..., Kövér..., Matolcsy..., Lázár..., csupa rossz hír" - már ez is nagy nevetést váltott ki, képzelhetik, hogy az ezután következő Kálmán Olga-Tarlós István interjú micsoda siker volt. A kérdezz-felelek lényege az volt, hogy Kálmán Olga (Farkasházy) minden aktuális problémáról kikérdezte a válaszadástól persze vonakodó Tarlós Istvánt (Selmeczi Tibor). Íme néhány kérdés és válasz, eldönthetik, melyik a legjobb:

- BKV?
- Nem kérek kávét!

- Bubi?
- Dáma, király, ász.

- Metró?
- Az Omegát is szerettem.

- Túl hangos a Sziget?
- Nem kérek vizet.

- Hány óra van?
- Egy orrom van.

Azért jutott némi kritika a baloldalnak is, egy jelenetben ugyanis Farkasházyék eljátszották a baloldali összefogást is. (Gálvölgyi összefosásnak nevezte, hahotával felelt rá a közönség.) Ennek a jelenetnek lényege az volt, hogy a négy szereplő mind magát tartotta a legalkalmasabb jelöltnek, majd miután sehogy sem tudtak megállapodni, az éppen egy vödörrel arra járó (értik? vödörrel!) takarítónő lett a konszenzusos induló. A jeleneten a közönség kevésbé nevetett, és nemcsak a baloldal-kritika miatt, hanem feltehetően azért is, mert a valóságban, mint jól emlékszünk, ez sokkal, de sokkal viccesebben zajlott.

Amikor Xavi-Farkasházy Messit játszik

A kampányrendezvény és a kabaré határán billegő előadásnak kétségtelenül az a jelenet volt a legkínosabb része, amelyben Orbán Viktor beszédét adta elő Varga Ferenc József két kuka mögött imbolyogva. Becsületszóra nem tudnék semmilyen poénnak tekinthető kijelentést idézni az Orbán-paródiából, így nem is meglepő, hogy a közönség jobbára inkább azon röhögcsélt, hogy Varga hogyan rángatja a fejét és hangsúlyozza a mondatokat. Farkasházy Tivadar az előadás után szabadkozott is, hogy a darabot most adják elő először, így nem tudják, hol vannak benne a poénok.

Farkasházy arra is panaszkodott az Indexnek az előadás után, hogy mivel sehová máshová nem hívják őket Angyalföldön kívül, nem tudták eddig közönségen tesztelni a jeleneteket, ezért aztán előfordulhatott, hogy bizonyos poénok nem ültek, vagy nem jól adták elő őket. A tévébe viszont egy ennél jóval rövidebb, vágott verzió kerül majd. Farkasházy szerint a mostani kabaréban ráadásul az is újdonság volt, hogy több jelenetben ő nemcsak előkészítő szerepet játszott, mint szokott, hanem neki kellett lecsapnia a labdákat, "berúgni a gólokat", és ezt a szerepet még szoknia kell. "Én Xavi-típus vagyok, de most Messit kellett játszanom" - vont kissé szerénytelen párhuzamot Farkasházy.

Amikor már lassan két és fél órája záporoztak a poénok, az amúgy lelkes, a legrosszabb kormányellenes vicceken is nevető közönség érezhetően fáradni kezdett. Akkor már az ilyen találós kérdésekben rejlő humort is el kellett magyarázni: "Nyelve piros, szarva barna, mi az? Paradicsom. Értik, ha lenyelik, piros...".

Akkor már a cigányozós poénok is kevésbé ültek:

- Cigánypecsenye van?

- Van, de akkor nem lesz zene.

És az alpáribb poénok sem váltottak ki akkora nevetést:

- Gizi, elment már a villanyszámlás?

- Nem, de már nagyon liheg.

A kabaré kifulladását jól jelezte, hogy a végén Farkasházy kényszeredetten bejelentette, hogy Gálvölgyi már hazament, így a tévéfelvételen közös meghajlás se lesz. De a helyi közönség kedvéért azért meghajoltak. Az egyre álmosabb hölgyek és urak már szedelődzködtek volna, amikor a konferanszié Trunkó Barnabás bejelentette, hogy még maradni kéne, az egyik jelenet végét ugyanis újra fel kell venni. Nem hiszik el, hogy miért:

kimaradt a végső poén.

Ezt a másodszor újraforgatott jelenetben sem sikerült felfedeznie senkinek, így harmadszor is fel kellett venni a párbeszédet. Trunkó Barnabás meg is jegyezte, és jellemző, hogy az este legjobb beszólása véletlenül, műsoron kívül hangzott el: "aki szereti a virslit és a kabarét, sose nézze meg, hogyan készül".