Medgyessy embere lett az MSZP pártigazgatója

2014.09.17. 14:30
Velez Árpárd váratlan lemondása után új pártigazgatót kellett keresnie az MSZP-nek. Az elnökség úgy döntött, hogy egy régi politikusát, Katona Tamást, Medgyessy Péter korábbi kabinetfőnökét bízza meg a feladattal.

Katona Tamás, a KSH és Magyar Államkincstár korábbi vezetője, Medgyessy Péter volt miniszterelnök egykori kabinetfőnöke lett az MSZP új pártigazgatója – döntött a párt elnöksége. Katona Velez Árpád helyét veszi át, miután – mint az Index azt elsőként megírta – Velez szombaton váratlanul lemondott a posztjáról.

Katona Tamás régi MSZP-snek számít, korábban Horn Gyula tanácsadója is volt, majd a Medgyessy-kormány idején kabinetfőnök, később pedig a Pénzügyminisztérium politikai, majd közigazgatási államtitkára lett. A Bajnai-kormányban szintén őt nevezték ki a Pénzügyminisztérium államtitkárának. Katona jelenleg az MSZP tudományos, innovációs és felsőoktatási tagozatának elnöke.

Az MSZP azt is közölte, hogy a párt országos irodavezetői teendőinek ellátásával Boros Vilmát, a nőtagozat alelnökét bízta meg. Ez a kinevezés arra utal, hogy az eddigi pártigazgatói teendőket kettéválasztják, így az adminisztratív dolgokat az új irodavezetőnek kell intéznie a továbbiakban.

MSZP-s politikusoktól úgy tudjuk, hogy a párt vezetését váratlanul érte Velez lemondása a kampány közepén. Tóbiás József pártelnök ugyan információnk szerint már jelezte a Mesterházy Attila bizalmasának tekintett Veleznek, hogy a későbbiekben nem őt képzeli el a pártigazgatói poszton, de állítólag megegyeztek, hogy az önkormányzati kampányban még ellátja a feladatát. Ezek után volt meglepetés, hogy a szombati választmány napján Velez nemcsak a pártelnöknek, hanem az összes megyei elnöknek küldött levelében bejelentette a lemondását, mivel „elfogyott iránta a bizalom".