Ombudsman: Jogsértő volt a józsefvárosi tűcsereközpont bezárása

2014.09.17. 12:00 Módosítva: 2014.09.17. 12:01

Dr. Székely László szerint a józsefvárosi Kék Pont bezáratásával az önkormányzat olyan helyzetet teremtett, amelyben sérül a kerületben élők egészséghez és egészséges környezethez fűződő alkotmányos joga.

Az alapvető jogok biztosa ezért felkérte

  • Kocsis Máté polgármestert, hogy tegyen intézkedéseket annak érdekében, hogy a kerületi drogfogyasztók ne maradjanak steril eszközök nélkül, a használt tűket pedig begyűjtsék az utcákról
  • Balog Zoltán erőforrás-minisztert, hogy segítsen tisztázni a tűcsereprogramok szerepét
  • Tarlós István főpolgármestert, hogy intézkedjen egy Fővárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum megalakításáról a budapesti drogprobléma hatékonyabb kezelése érdekében.

Mint azt mi is megírtuk, augusztus végén végleg bezárt a a Kék Pont józsefvárosi tűcsereprogramja. Tavaly szeptember végén az önkormányzat arra hivatkozva mondta fel a Kék Ponttal kötött  együttműködési szerződést, hogy a tűcsere felelős a kerületben eldobált fecskendők számának növekedéséért, és a kerületbe vonzza a drogfogyasztókat.

Az ügyben az alapvető jogok biztosához a Társaság a Szabadságjogokért nevű jogvédő szervezet fordult, mivel úgy vélték, hogy a józsefvárosi önkormányzat döntése több alkotmányos jogot is sértett.

Székely László szerint

a megszüntetett tűcsereprogram a magyar állam kábítószerügyi stratégiai célkitűzéseihez illeszkedő, bizonyított hatékonyságú szolgáltatás. Megszüntetése anélkül, hogy a szolgáltatás biztosítását, mint célt, az önkormányzat megvizsgálta, vagy esetleges pótlásáról gondoskodott volna, sérti az egészséghez való jog fokozatos érvényesítésének elvét.

Az ügyben megkerestük a józsefvárosi önkormányzatot, ahol későbbre ígértek tájékoztatást.