Lemondott Navracsics Tibor a miniszteri posztról

2014.09.19. 07:34 Módosítva: 2014.09.19. 07:47

Navracsics Tibor pénteken hivatalosan értesítette Áder János köztársasági elnököt és Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy lemond miniszteri megbízatásáról.

A külgazdasági és külügyminisztert oktatási, kulturális, ifjúsági és állampolgársági ügyekkel foglalkozó biztosnak jelölte Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság megválasztott elnöke. A tárca közleménye szerint Navracsics az október elsejei európai parlamenti meghallgatásra történő eredményes felkészülése érdekében mond le megbízatásáról, írja az MTI.

Angol nyelvű twittjében Navracsics Tibor péntek reggel azt írta: „Mától csakis az európai parlamenti meghallgatásomra koncentrálok, ezért lemondtam miniszteri megbízatásomról.”

Untitled-1
Fotó: Twitter

Arról már az új Orbán-kabinet kormányzati struktúrájának kialakításakor beszéltek, hogy aligha véletlen a külügy és a külgazdaság összevonása egy minisztériumban, és politikai körökben már akkor szárnyra kapott az a pletyka, hogy Navracsics kinevezése csak átmeneti, és az összevont minisztériumot valójában Szijjártó Péternek szánja a kormányfő.

Jean-Claude Juncker szeptember 10-én javasolta oktatással, kulturális, ifjúsági és állampolgársági ügyekkel foglalkozó biztosnak Navracsics Tibort.

A magyar biztos a bizottság kulturális és oktatási, továbbá a foglalkoztatási, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős főigazgatósága és az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat munkájára támaszkodhat majd, emellett ő felel majd a Munkavédelmi és Egészségügyi Ügynökséggel, a szakképzések továbbfejlesztéséért felelős központtal, a munka- és életkörülmények javításán dolgozó alapítvánnyal és az Európai Képzési Alapítvánnyal fenntartott kapcsolatokért.

A biztosjelölti meghallgatások szeptember 29-én kezdődnek és október 7-én zárulnak. Minden meghallgatás három órán át tart majd. Navracsics EP-szakbizottsági meghallgatását október elsejére, a 18 és 21 óra közötti idősávba ütemezték be.