A tanároknak elegük lett, hogy a fejük felett döntenek

2014.09.24. 06:20

Pedagógus-érdekképviseletek az igazgatói kinevezés szabályozásának felülvizsgálatát kérik; egy-egy miskolci, kecskeméti és püspökladányi iskola után egy fővárosi zeneiskola dolgozói is tiltakoznak vezetőjük kinevezése miatt – írta a Magyar Nemzet.

A lap felidézi az egyes eseteket, amelyeknél minden esetben a tanári kar véleménye ellenében nevezett ki a miniszter igazgatót az adott intézménybe.

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint felül kellene vizsgálni, hogy milyen mértékben vállalja magára a miniszter a döntés felelősségét, hiszen épp ezért illeti meg véleményezési jog például a nevelőtestületeket. Ellentmondásos a jogi szabályozásban, hogy érvénytelen pályázat esetén az igazgatóhelyettesnek kell ellátnia az igazgatói feladatokat, miközben egy rendelet azt mondja ki, hogy az ideiglenes vezetőnek is miniszteri megbízással kell rendelkeznie.

Jogszerű, de nem etikus és nem demokratikus a tantestület véleményének ellenében dönteni – mondta a lapnak Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

A Magyar Nemzet megkérdezte az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi), hogy a tiltakozások nyomán elképzelhető-e a nevelőtestületi jogosítványok erősítése, de nem kaptak választ lapzártáig.