DK: Polt adja át az EP-nek a KGBéla-dossziét!

2014.09.24. 12:12 Módosítva: 2014.09.24. 14:53

Haladéktalanul bocsássák az Európai Parlament rendelkezésére azokat az iratokat, amelyek alapján dönthetnek Kovács Béla, a Jobbik kémkedéssel összefüggésbe hozott EP-képviselőjének mentelmi ügyében – ezt kérte szerdán Polt Péter legfőbb ügyésztől Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció (DK) ügyvezető alelnöke. 

Molnár: Akadályozzák az ügy felderítését

A DK európai parlamenti képviselője arról is beszélt, hogy Polt Péter még az EP-választás előtt kérte Kovács Béla mentelmi jogának felfüggesztését, „azóta viszont teljes csönd van” az ügyben.

Molnár elmondta: kedden a DK birtokába került egy levél, amelyet a cseh néppárti Pavel Svoboda, az Európai Parlament mentelmi kérdésekkel is foglalkozó jogi ügyek bizottságának elnöke írt Polt Péternek. A szeptember 9-én keltezett levélből a DK számára úgy tűnik, mintha a magyar legfőbb ügyész „akadályozná” az ügy felderítését, ugyanis a magyar hatóságok nem adják át azokat az információkat, amelyek alapján az EP döntést hozhat a mentelmi jog felfüggesztéséről. Az írásból kiderült, hogy a bizottság nem tud eljárni, mert Polt Péter államtitokra hivatkozva azt állítja, hogy nem áll jogában a titkosságot feloldani – mondta Molnár.

Az EP-képviselő viszont úgy látta, hogy Polt Péternek legfőbb ügyészként arra mindenképpen lehetősége van, hogy kezdeményezze a titkosítás feloldását. Ezt a titkosságot egyébként a DK szerint Pintér Sándor belügyminiszter bármikor feloldhatja. Molnár közölte: az iratokat nem kell nyilvánosságra hozni és tartalmukat elárulni a közvéleménynek, csak arra van szükség, hogy a mentelmi jogról döntő bizottság megismerhesse azokat.

Molnár Csaba azt mondta, a DK-ban él a gyanú, hogy a Fidesz nem folytatni, hanem eltussolni akarja az ügyet. Lehetséges oknak nevezte, hogy a kormánypártnak az EP-választás kampányában érdekében állt „nekimenni” a Jobbiknak, mert veszélyesnek tartották, de hosszú távon már sokkal inkább a Jobbikkal való szövetség az érdekük. Emellett a másik ok a kormány „oroszbarátsága”. Szerinte az Index kedden publikált cikkéből "egyértelműen kiderülnek Kovács családjának orosz vagy szovjet KGB-s titkosszolgálati szálai", Orbán Viktor viszont nem merészel újat húzni Vlagyimir Putyinnal. „Ha nem adják át az EP-nek a kért iratokat, akkor a DK azt fogja feltételezni, a Fidesznek érdeke, hogy eltussolják Kovács Béla ügyét” – közölte Molnár.

Ügyészség: Folyamatos a kapcsolat az EP-vel

Folyamatos kapcsolat van az Európai Parlament és a magyar Legfőbb Ügyészség között azzal az indítvánnyal összefüggésben, amelyben Kovács Béla európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztését indítványozta Polt Péter legfőbb ügyész - közölte az MTI-vel Fazekas Géza szerdán.

A Legfőbb Ügyészség szóvivője felidézte: a Központi Nyomozó Főügyészség súlyos - kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett - bűncselekmény miatt folytat nyomozást, amelyben szükséges a politikus mentelmi jogának felfüggesztése. Ez a nyomozás minősített, a részleteiről eddig sem állt módjában az ügyészségnek tájékoztatást adni, így a bűncselekmény pontos megjelöléséről, a feljelentő személyéről, a nyomozás során eddig végrehajtott eljárási cselekményekről, valamint a megállapítható tényállásról sem.

Mint mondta, az Európai Parlamentnek küldött indítvány is minősített átiratot tartalmazott. Az Európai Parlament további információkat kért, erre a Legfőbb Ügyészség a törvényi lehetőségeken belül válaszolt. Fazekas Géza általánosságban megjegyezte: ha kémkedés lenne a bűncselekmény, a világon mindenhol a legszigorúbb minősítés mellett nyomoznának benne a hatóságok.

Kovács Béla és feleségének múltja

Az Index kedden írta meg, hogy Kovács Béla súlyos tényeket titkolt el múltjából, sőt, előfordulhat, hogy bizonyos tényekkel ő maga sem volt tisztában. A jobbikos EP-képviselő például állítása szerint nem tudott arról, hogy orosz feleségének a hetvenes években japán férje volt.

Az asszony a nyolcvanas években pedig – ekkor már együtt volt Kovács Bélával – névházasságot kötött egy ismert osztrák bűnözővel, hogy osztrák állampolgárságot szerezzen, és még szabadabban utazhasson. A szabad utazással még szovjet állampolgárként sem volt gondja, mivel minden bizonnyal a KGB futárja volt.

A magyar titkosszolgálat 2009 óta figyeli Kovácsot, és felvételeik vannak arról, hogy diplomatának álcázott orosz titkosszolgálati munkatársakkal találkozott.

Kovács Béla cikkünkre írt közleményében azt állította, hogy titkosszolgálati akció áll a háttérben. Az általunk megkérdezett jobbikos politikusok szerint továbbra is megbíznak benne.