Önmagától kért engedélyt, hogy használhassa a városi címert a Fidesz

2014.09.24. 07:33 Módosítva: 2014.09.24. 08:49
Érd címerét használja választási kampányában a posztért újrainduló fideszes polgármester. A városi címert elvileg nem használhatná politikai célokra, de a jegyző szerint a T. Mészáros András vezette Fidesz engedélyt kért a T. Mészáros András vezette polgármesteri hivataltól. És az engedélyt meg is kapta.

A választási bizottság hétfőn törvénysértőnek találta Tarlós István főpolgármester-jelölt plakátjait, mert a Budapest-szerte kiragasztott kampányanyagon a fővárosi címert használta fel a Fidesz.

Nem Tarlós azonban az egyetlen, akit városa jelképével próbálnak eladni a választóknak: az érdi Fidesz választási oldalán is a helyi címerrel együtt szerepel az újraválasztásért induló polgármester, T. Mészáros András.

Az érdi önkormányzat jelképeiről és a jelképek használatáról szóló rendeletben fel sem merül, hogy a címert politikai kampányban is be lehet vetni. A szöveg a kereskedelmi és reklámcélú felhasználás módját szabályozza, és leszögezi, hogy ilyen esetekben a polgármestertől kell előzetesen engedélyt kérni. A rendelet azt is kimondja, hogy a felhasználásért díjat kell fizetni, a befolyó összeg pedig a város költségvetését gazdagítja.

Farkas Zsuzsanna független polgármesterjelölt a rendelet alapján adatigényléssel kereste meg az önkormányzatot, hogy T. Mészáros milyen alapon használja a választási anyagokban a címert.

Az ellenzék által támogatott Farkasnak küldött válaszlevél nem részletezi, pontosan hogyan zajlott az engedélyezés, az kiderül belőle, hogy az ő irányítása alatt álló helyi Fidesz-KDNP szervezet adott be kérelmet, és a „kérelemre a városi címer használatára vonatkozó engedély kiadásra került minden Fidesz–MPSZ és KDNP jelöltként indulni kívánó személy vonatkozásában”.

Ez magyarul azt jelenti, hogy T. Mészáros polgármesterként engedélyt adott saját maga és jelöltcsapata számára az ingyenes használatra. Így került T. Mészáros mellé Érd város címere.

T. Mészáros könnyen váltogatható önkormányzati, párt és civil szerepeiről már a múlt héten is írtunk. A polgármester ugyanis egy személyben egy civil egyesületet vezetője is. A szervezet kizárólag az önkormányzat rendezvényeihez adja a nevét, és főtevékenységként kiad egy városi terjesztésű lapot, amit az önkormányzat is reklámokkal támogat. A választás előtt az egyesület egy vaskos fideszes prospektust is kiadott, amely T. Mészárost propagálta mintegy 20 ezer példányban.

(Cikkünk megjelenése után az érdi önkormányzat az közölte, hogy - bár ez a fontos részlet nem szerepel a Farkas Zsuzsannának küldött levélben, és a rendelet is kifejezetten a polgármester hatáskörébe utalja az ügyet - nem T. Mészáros András döntött a címerhasználatról, mert érzékelte az érintettségi kérdést, hanem az egyik polgármester-helyettes.)