Gyűlöletkampánnyal vádolták az Indexet a parlamentben

2014.09.24. 09:59

Az önkormányzati választás előtt még egyszer összeül a parlament: Szijjártó Péter mától Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, vitáznak a devizahitelekről, és új tagjai lesznek az Alkotmánybíróságnak is. Az ülés első órája elég interaktívra sikerült: az Index közvetíti, hogy mi történik az ülésteremben, az ülésteremben pedig kormánypártiak az Indexet támadják. Pompás napnak ígérkezik a mai, maradjon velük! Felkészült tudósítóink: Dull Szabolcs a Parlament folyosóiról és Nyilas Gergely, aki a szerkesztőségből figyeli a vitákat és szavazásokat.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • így is nagy még a lézengés az ülésteremben, két perccel a hivatalos kezdés előtt. A 200 honatyából talán huszonöten vannak bent, de az utolsó pillanatban úgyis mindenki bezúdul.

  • Az LMP társelnöke az EU és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi szerződés miatt aggódik. Schiffer András szerint a megállapodás érinti az élelmiszer-biztonság, a vegyianyag-szabadság, az internetszabadság, földhasználat, a szerzői jogok, a közbeszerzés, a magánszféra védelmének kérdését. "Ez az egyezmény támadás az élelmiszer-biztonság, klímapolitika a pénzszektor szabályozása ellen" – figyelmeztetett Schiffer, aki szerint a megállapodás végérvényesen megakadályozná a spekulatív tőkemozgások korlátozását. "Olyan veszéllyel állunk szemben, amely alapvetően aláássa a Magyarország GMO-mentességét, veszélyezteti a Kárpát-medence környezebiztonságát. Előírhatja például, hogy Verespatakon legyen aranybánya."

  • "Ennek az egyezménynek az egyik legveszélyesebb eleme az a vitarendezési mechanizmus, amellyel elszámolhatatlan magánbíróságok elé lehet a nemzeti kormányokat citálni, ha veszélyben a nagy magáncégek profitja. Lassított puccs zajlik a világban, a szabadkereskedelmi megállapodások azt teszik lehetővé, hogy óriás magáncégek átvegyék a nemzeti kormányok hatáskörét" – mondta Schiffer. Szerinte Magyarország függetlensége az Orbán–Putyin-megállapodás miatt is veszélyben van, ezt most fokozza a szabadkereskedelmi megállapodás az EU és az Egyesült Államok között.

  • Alaptalan Schiffer félelme Tállai András szerint. Az államtitkár inkább a versenyképesség növekedésére hívta fel a figyelmet  és arra, hogy és a vámok vámon kívüli korlátozások és szükségtelen bürokratikus szabályozások lebontásával olcsóbbá is válhatnak a termékek. "A közvetlen gazdasági előnyökön túl, erősíti a transzatlanti kapcsolatokat és versenyképesebbé teszi a térséget. Magyarország támogatja a szabadkereskedelmi megállapodást." És nem sodorja veszélybe Magyarország GMO-mentességét, mert az oltalmi szintek csökkentése nem része a tárgyalásoknak – mondta Tállai.

  • A Kupolateremben sok jobbikos képviselő gyűlt össze, amikor kérdeztük miért, elhessegettek minket, majd Novák Előd viccelődve megjegyezte, hogy "puccsra készülünk". Ezután egy jobbikos csak elárulta, hogy Vona Gábortól hegedűs Lórántnéig azárt gyűltek össze, mert közös fotót készítenek a hevesi képviselőjelöltekkel, ugyanis a jobbikos számítások szerint a mostani választásokon Heves városban fog legjobban szerepelni a Jobbik. Szerintük ott jobbikos polgármester és közgyűlési többség lesz.

  • Kevesen vannak a teremben és a jobbikos közös kép miatti tumultus ellenére kívül sincs nagy mozgás a parlamentben.

  • Mit jelent az 1700 milliárdos megszorítás? Jó lenne, ha Varga Mihály idehozná szeptember 30-ig a költségvetést. A nyugdíjakhoz is hozzá akarnak nyúlni – mondta a szocialista Lukécs Zoltán."Még több fiatalnak kell majd tandíjat fizetni, csökkentik a nyugdíjakat, mind mind ott lehet ebben a tervben. Mondják el az önkormányzati választások előtt, hogy mire készülnek."

  • "A szocialisták egy dologban állandók. Mindig megszorításról beszélnek, ha ellenzékben vannak, ha kormányon" – kezdte válaszát Tállai András. Az államtitkár felsoroölta az elmúltnyólcév bűneit, a 13 havi nyugdíj elvételétől a vizitdíjon át a GDP harminc százalékával gyarapított államadósságig. "Ne élje bele magát a megszorítósdiba. Orbán Viktor nem ezt fogja csinálni a választások után." – mondta Tállai. Nem lesz megszorítás, szerinte Varga Mihály sem erről beszélt. "A kormányfő és kormánya folytatni fogja a munkát, költségvetési egyensúlyt is tartani fog." És folytatódik a rezsicsökkentés is.

  • Németh Zsolt szerint a baloldal az Index hasábjain indított gyűlöletkampányt a kettős állampolgárság ellen, azt állítva, hogy tízezrek kaptak illegálisan magyar útlevelet.

  • „Miről szól a kedvezményes honosítás? A széttagolt magyarság határon átívelő egyesítése a cél, az alapvető jogaiktól megfosztott magyarok rehabilitálása" – mondta Németh Zsolt. „Inkább elismerésre lenne szükség a jogszerű, alapos eljárás okán. A magyar nyelvtudás ellenőrzéséről szóló módszertani útmutatók, a konzulok szerepvállalása, a belügyminisztériumok és az önkormányzatok szakapparátusainak irányába és a magyar diplomácia irányába, amely sokat tett az intézmény elfogadtatásáért" – mondta Németh, aki szerint reális cél, hogy elérjük az egymillió külhoni magyar állampolgár létszámát. „De ami az Indexben és a kampányban látható, az figyelmeztet, hogy meg kell erősítenünk a konszenzust e kérdésben. Rágalom, hogy több tízezer orosz kapna állampolgárságot. A kútmérgezőket megkérjük, vagy tegyenek feljelentést, vagy szüntessék be az alaptalan rágalmakat."

  • A kormányfő helyettese szerint is csak a nem baráti titkosszolgálatok dezinformálnak. Suttogó propaganda kamu kompromittáló szájtok létrehozásával. Ennek válnak részeseivé akarva, akratlan magyar szereplők is, mondta Semjén Zsolt, aki szerint a történet időzítése is gyanús. "Melyik napra időzítették ezt az egészet? Arra a napra, amikor a szlovák alkotmánybíróság ismertette a döntését" – elutasítva a kettős állampolgárságot tiltó szlovák szabályozás felülvizsgálatára vonatkozó kérelmet.

  • Itt a közös kép a hevesi siker reményében a Jobbik részéről a Kupolateremben.

  • A Jobbik főpolgármester-jelöltje szerint forintosítani kéne mielőbb a devizahiteleket. De Staudt úgylátja, erélytelen a kormány, csupán egy részét akarja visszavenni az uzsorakamatnak, azt is csak virtuálisan. Elmarad a felelősségrevonás is. "A bankoknak vannak vezetőik, akik a devizacsalásokat véghezvitték. A jogok egy részének visszatérítése az nem büntetés. Ha egy tolvaj tévét lop akkor nincs elintézve azzal, hogy visszahozza a boltnak" – hozott egy példát Staudt, aki szerint büntetőeljárásoknak kéne indulniuk az üzletszerűen elkövetett csalások ügyében. Erre felszólította a legfőbb ügyészt is. De a PSZÁF, a GVH, a Fogyasztóvédelmi Hatóság és a Nemzeti Bank sem végezte jól a dolgát.

  • 370 milliárd forinttal sikerült csökkenteni a hitelt a végtörlesztés révén. A legnehezebb helyzetben lévő adósokat a kormány kilakoltatási moratóriummal védte meg – sorolta az ellenérveket Répási Róbert. A kormány az adósoktól 19 ezer lakást vett át az eszközkezelő révén, év végéig 25 ezer lesz a számuk. Az államtitkár szerint az elszámoltatás nem szűk körű. 1,3 millió családot érint akiknek az adósságuk ezer milliárddal csökkenhet, túl az említett 370 milliárdon. Nem virtuális a csökkentés, hiszen tőketartozási s csökken azoknak, akiknek folyamatban van a kölcsönük, akiknek pedig lejárt a kölcsönük, azok számára valódi pénzt juttatnak vissza a bankok. A bűncselekmény gyanújáról szólva Staudtnak azt javasolta, tegyen feljelentést. "Arra kérem önt és a Jobbikot, hogy támogassák a kormány javaslatát, hogy 1,3 millió család adóssága csökkenjen, hogy jelentős részben megszabadulhasson a tartozástól" – mondta Répási.

  • Megszavazta a parlament, hogy a Schiffer András nevével fémjelzett kérdés – "Mitől fosztja meg a paksi megállapodás Magyarországot?" – négy órában lesz megtárgyalva a parlamentben.

    Ebből a Fidesz 83 percet, az MSZP 46 percet, a Jobbik 41, a KDNP 37, az LMP 25, a függetlenek 8 percet kapnak. Emellett 15-15 perc vezérszónoki felszólalást kapnak a frakcióvezetők.

  • Navracsics Tibor szeptember 22-i lemondása után – miután a külügyi és külgazdasági miniszter EU-biztos lett – Szijjártó Péter lesz az új miniszter. A terem közepén mondja az esküt.

  • A külügyi és külgazdasági miniszter az esküje végén hozzátette, Isten engem úgy segéljen. Ez nem kötelező, az eskütevők saját belátásuk szerint tehetik hozzá a hivatalos szöveghez.

  • – kérdezi Hiller István az Emmi miniszterétől az interpellációk idején. Hofmann Rózsa márciusi kijelentését idézve kezdi, miszerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ miatt nem kell aggódni.  A szocialista politikus szerint már látható, hogy nincs rendben a működése, hiszen 19,7 milliárdos kiegészítést kellett nyár végén folyósítani a Kliknek; mert a tanév finanszírozása komoly problémákba ütközött. Kinek volt igaza? Akik a nyár elején is magabiztosan azt mondták, hogy minden rendben van, vagy a kormány, amelyik 20 milliárd forint azonnali segítséget kell nyújtani. Kinek jó ez a Klik, államtitkár úr? Be kéne látni, hogy ez egy csődtömeg.

  • Rétvári Bence elmúltnyócévvel kezdi, amely iskolabezárásokról, érettségi botrányokról szóltak. Az államtitkár a kakaóbiztos számítógépekről, elmaradt pedagógusbér-emelésekről szólt. Januárban a minimálbér emeléséhez igazítjuk a pedagógusok bérének emelését is – mondta Rétvári. A tankönyvkiadók visszaállamosítását is a mostani kormány sikereinek tudta be. Önök egy 150 évig jól működő rendszert privatizáltak – vetette a szocialisták szemére. A Klik 1,2 millió gyermeket oktat intézményt kezel, valóban ez nehéz – ismerte el Rétvári, akit meglep, hogy Hiller nem örül a 20 milliárdos kiegészítésnek. "Nem volt teljes mértékű a költségek feltárása, az önkormányzatok most küldték be az adatokat" – mondta Rétvári.

  • "Gyenguska válasz ez" – fogadta Rétvári felszólalását Hiller. A parlamenti többség igen.

  • Elmondom. Azért, mert Szalai Bálint kollégánk kétrészes, igen alapos tényfeltáró cikkben mutatta be, hogyan osztogatja nagy tételben az ukrán maffia a magyar állampolgárságot:

    Sajnos nem attól lesz sikertörténet egy szabályozási húzás, ha rengetegen élnek vele. Az utóbbi években rengeteg csaló ukrán és orosz szerzett magyar állampolgárságot, hogy aztán szabadon utazhassanak a világban, kemény maffia épült a közvetítésre. Korrupt hivatalnokok, csaláshoz asszisztáló ügyvédek, dublőrök és rengeteg orosz: így működik az állampolgárság-biznisz.

    Bálint írásának első része itt (Ukrán maffia osztja tízezrével a magyar állampolgárságot), a folytatás pedig itt (Ma is jönnek a hamisított magyarok) olvasható. Akinek nincs ideje végigolvasni – pedig tényleg érdemes –, azoknak következzen egy gyors összefoglaló a főbb állításokról:

    • Csak Ukrajnából több tízezres nagyságrendben jöhettek hamis papírokkal új magyar állampolgárok. Ők nem valódi magyarok, hanem ukránok, oroszok, akik hamis igazolásokkal maszkírozták magukat magyarnak.
    • A szervezők mindennek megkérték az árát, 5–30 ezer euróért (1,5–9,4 millió forintért) intéztek el egy kérelmet.
    • A hamisított ősökkel ellátott kérelmezőknek óvatos becslés szerint is legalább 80 százaléka simán megkapta magyar állampolgárságot.
    • Bemutattunk magyar állampolgárságot reklámozó hirdetést is, ahol kiemelik, hogy nem kell magyar ős vagy nyelvtudás.
    • A maffia korrupt falusi, kisvárosi polgármestereket fizetett le, később a szigorítás után hivatalnokokat. A rendőrök nemrég pont az esküvőjén kapcsoltak le egy nőt, aki hivatalnokként kenőpénzt fogadott el az állampolgárság-bizniszben.
    • Az állampolgárság mellett a magyarországi nyugdíjjogosultsággal is csalnak.
    • Akadnak csaló-csalók is, akik beszedik a pénzt a csalás ígéretével, de nem szereznek papírt a megrendelőnek, hanem lelépnek.
    • Eközben a csalástól félő hivatalnokok valóban magyar származású határon túliak kérelmeit is visszautasítják, nehogy hibázzanak, a tisztességes kérelmezők tehát hátrányt szenvedhetnek emiatt.
    • Nem csak oroszok és ukránok, szerbek is vásárolnak kamumagyarként állampolgárságot. 

    A cikkek megjelenése után Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes gyakorlatilag lehazaárulózta az Indexet, és arról beszélt, hogy lapunk a DK-val, az MSZP-vel és mindenféle "nem baráti" külföldi titkosszolgálatokkal összehangolt támadást indított az egyébként fantasztikusan jól működő kettős állampolgárság intézménye ellen.

    Bálint ezek után egy, nevezzük úgy, személyes hangvételű cikkben válaszolt Semjén Zsoltnak a nem túl barátságos feltételezésre Zsolt, ezt most csúnyán túltoltad címmel.

  • Az új külügyi és külgazdasági miniszter a kinevezés előtt rokonokkal, barátokkal készített közös képeket, majd feszülten járkált a folyosón. "Koncentrálok, hogy ne érzékenyüljek el a kinevezésem, életem legfontosabb eseménye alatt" – vallotta meg az Indexnek.

  • Ingatlanadók miatt szólalt fel a Jobbik. Sneider Tamás szerint a Fidesz szóvivője 2009-ben azt mondta, szakmailag elfogadhatatlan az ingatlanadó, amelyet az önkormányzatok vethetnek ki. "Ön szerint elfogadható, hogy a megadóztatott emberek újabb adókat kapjanak a nyakukba az ingatlanuk után?"

  • A Fidesz szerint Sneider hiába kéri a kormánytól, az önkormányzati gazdálkodás az önkormányzat felelőssége. Nem vállalhatja át a kormány senki helyett sem – a fideszes államtitkár válaszát Sneider nem fogadta el. Arra voltam kíváncsi, mi a véleménye a helyben ingatlanadók kivetéséről. Sajnálom, hogy támogatják. Mi azt akarjuk, hogy 150 négyzetméter alatti ingatlanokon élve ne kelljen ingatlan- és kommunális adót fizetni.

  • "Szakít a Fidesz a multik támogatásával" - idézte a Fidesz ígéretét Sallai R. Benedek, aki szerint az Audi, a Mercedes a Hankook esetében meg is értették ezt az ígéretet, hiszen munkahelyteremtés címén támogatást kapnak, miközben munkahelyeket semmisítenek meg és a profit 80 százalékát kiviszik az országból. Az LMP-s képviselő szerint KKV nélkül nincs munkahelyteremtés. A munkavállalók 70 százaléka ilyenben dolgozik. Nem centralizáltan, hanem Magyarországon mindenütt. Ehhez képest aránytalanul magas támogatást kapnak a multik – vélte Sallai.

  • mármint miniszteri esküje után. "Amikor egyedi kormánydöntésen alapuló támogatásról döntünk, azt a munkahelyteremtő hatás és a vérható adóbevétel alapján döntjük el" – mondta a miniszter. A vállalat vállal ötéves fenntartási időszakot, tehát az újonnan teremtett munkahelyeket és a bázislétszámot fenn kell tartania, így az Apollo Tires példája is jó, hiszen 950 munkahelyet vállalt. A beruházás ütemezése szerint, nem pedig egyszerre adjuk oda a támogatást – hangsúlyozta a miniszter, aki szerint a kis- és középvállalkozók sikerét is biztosítja a multik támogatása, hiszen a beszállítói láncba kapcsolódhatnak be.

  • – amíg előre kifizetjük támogatásként 10-12 évvel előre a munkavállalók bérét, addig nem fogadható el a válasz – mondta Sallai R. Benedek. Az LMP politikusa szerint a KKV-knak ugyanakkora támogatást kéne kapniuk, mint a multiknak.

  • Miközben a baloldal a parlamentben a Fideszt támadja, október 12-én egyszerűen átengedi neki az utolsó bástyáját is

    Erről szól Dull Szabi friss cikke, melyben megírta, hogy a XIII. kerületben az MSZP és az összes többi baloldali pártocska annyira gyűlölik már egymást, hogy hiába tudják, hogy a külön indulásuk miatt a Fidesz lesz a nevető harmadik, csak azért se tudnak egymással megegyezni.

  • Ha azt mondjuk, nő a szegénység, önök azt mondják, csökken a rezsi. Mintha ez mindenre megoldás lenne – mondta Bangóné Borbély Ildikó. Az MSZP-s politikus szerint 1,8 millió fogyaszt harmadának 90 napon túli tartozása van, mintegy százmilliárd forint, ami több, mint 2009-ben – árnyalta a rezsicsökkentés képét az ellenzéki képviselő. „170 ezer gyerek él olyan lakásban, ahol nincs vécé, százezer, ahol nincs villany.” A politikus igazságos rezsicsökkentést kér, ahol a támogatás a fogyasztástól és a jövedelemtől függene.

  • Növekszik a foglalkoztatotak száma és a reálbér is. 2013-ban már 543 milliárd forinttal több maradt a munkavállalók zsebében. A közfoglalkoztatottak a segélynél nagyobb munkabért kapnak. A rezsicsökkentést indokolta, hogy az MSZP-kormányok alatt a magyar családok rezsije kiemelkedő volt a régióban is. Ezért döntött a kormány úgy, hogy sávhatárok nélkül csökkent. "A fogyasztók számára nehezen átlátható lett volna" a sávos támogatási rendszer – mondta Fónagy János, aki Seszták miniszter megbízásából válaszolt. Az államtitkár szerint az MSZP-s politikus számadatai pontatlanok. Igaz, az általa felsorolt számokat nem cáfolta, csak hozott egészen másmilyen adatokat.