15 év fegyházat kapott a hummeres gázoló

2014.09.25. 10:21 Módosítva: 2014.09.25. 10:27

Tizenöt év fegyházbüntetésre ítélte a Szegedi Törvényszék első fokon csütörtökön azt az osztrák sofőrt, aki 2012. október 11-én Apátfalván Hummer terepjárójával szándékosan halára gázolta Kenéz Imre motoros rendőrt, írja az MTI. 

A bíróság a 36 esztendős, autószerelő végzettségű Thomas Robert Bindbergert hivatalos személy ellen elkövetett emberölés, intézkedést végrehajtó rendőr sérelmére, felfegyverkezve, folytatólagosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés bűntettében mondta ki bűnösnek. A törvényszék tíz évre eltiltotta a férfit a közúti járművezetéstől és tíz évre kitiltotta Magyarország területéről.

Mint azt kedden megírtuk, az osztrák férfi az európai bűnügyi nyilvántartás szerint 1993 és 2010 között 15 alkalommal volt büntetve Ausztriában és Németországban, személy elleni erőszak, vagyon elleni bűncselekmény és hivatalos személy elleni bűncselekmény miatt.  Legutóbb könnyű testi sértésért kapott felfüggesztett börtönbüntetést, és éppen a próbaidejét töltötte a motoros rendőr elgázolásának időpontjában.

Thomas Robert B. több osztrák hummeres társával együtt 2012 októberében Romániából hazafelé tartott, amikor Apátfalvánál a 43-as úton a rendőrök bemérték. A büntetés megfizetése után a hummerosok továbbindultak, majd a település belterületén Thomas Robert B. leszorította a vele szemben közlekedő traffipaxos rendőrautót.

Az egyenruhások segítséget kértek, két rendőrmotoros, Kenéz Imre és a társa indult az osztrák konvoj után. A Széchenyi utcánál Thomas Robert B. megállt, majd nagy sebességgel elindult: elgázolta az előtte álló rendőrmotorost. Kenéz Imre életét vesztette.

Az osztrák férfi a bíróságon azzal védekezett, hogy részben a kormány hibája okozta a balesetet, részben pedig az, hogy a másik intézkedő rendőrjárőr a lehúzott ablakon lefújta gázspray-vel, ettől pedig elvakult. A kirendelt szakértők szerint a terepjáró kormány- és futóműve megfelelően működött, és nem valószínűsíthető az sem, hogy lefújták volna gázspray-vel. A kontaktlencsét viselő férfinál ugyanis a tünetek elsősegély nélkül nem szűntek volna meg hirtelen, az őt az esetet követően fél órával megvizsgáló háziorvos észlelte volna azokat.