Alacsonyan köröz egy utasszállító Pápa felett

2014.09.26. 11:15 Módosítva: 2014.09.26. 12:20

Szokatlanul alacsonyan köröz a Wizz Air egyik utasszállító gépe Pápa felett, írta egy olvasónk:    

10 órakor láttam egy Wizz Airnek tűnő gépet elrepülni  Pápa irányába kb. 500 méter magasan (ez nagyon alacsony egy polgári utasszállítónak errefelé a házunk felett Olaszfalu-Felsőperén)

Flight Radaron is jól látható, ahogy az Airbus A320-232-es folyamatosan köröket ír le (érdemes ránagyítani a térképre). Az is látható, hogy néha csak 200-300 méteres magasságban repül, majd ismét magasabban. Közben minden alkalommal elrepül a Magyar Honvédség Bázisreptere fölött. 

papa

Egy légügyi szakértő kérdésünkre azt mondta: nagy valószínűséggel egy menetrenden kívüli gép gyakorlórepüléséről van szó. Erre utal az is, hogy a Flight Radar sem tünteti fel a gép úticélját. Az viszont látható, hogy a WZZ 701-es jelzésű gép Ferihegyről indult. 

Kényszerleszálláskor hasonló módon köröznek a gépek, amikor üzemanyagot égetnek el. Nagy valószínűséggel ezt gyakorolják Pápa közelében. 

Cikkünk megjelenése után egy olvasónk azt írta:  Pápán rendszeresen szoktak gyakorolni a Wizz Air gépei. Ferihegyen ugyanis a nagy forgalom miatt nem tudnak megközelítést, átstartolást végrehajtani fennakadás nélkül.

Pápán egyébként NATO-repülőtér van. Ott csak vészhelyzetben szállhat le polgári repülő.

A Wizz Air kérdésünkre ezt közölte:

Ez a mostani is a számos gyakorlórepülés egyike, amelyeket a pápai, kecskeméti, debreceni és sármelléki repülőtéren hajtunk végre.