Figyelem, csodálatosan érvel az NVB!

2014.09.26. 20:44

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerint a Fővárosi Választási Bizottságnak (FVB) érdemi vizsgálat nélkül el kellett volna utasítania a Tarlós István fővárosi címeres plakátjait sérelmező kifogásokat, írja az MTI. Az NVB pénteki, másodfokú határozatában - megváltoztatva az első fokon eljáró FVB döntését - maga utasította el érdemi vizsgálat nélkül az Együtt - A Korszakváltók Pártja és a Magyar Liberális Párt (MLP) kifogásait.

A két ellenzéki párt az FVB-hez fordulva azt sérelmezte, hogy a város több pontjára olyan plakátokat helyeztek ki, amelyeken a "Tarlós István főpolgármester" felirat, a főváros címere és az önkormányzati választás időpontja látható. Álláspontjuk szerint Tarlós István jelöltként, a kampányban nem használhatná a főváros címerét.

Az első fokon eljáró FVB szeptember 22-ei elsőfokú határozatában úgy ítélte meg, összességében jogellenes a fővárosi önkormányzat címerének használata Tarlós István, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjének plakátjain. A testület szerint a választási plakáton nem rendeltetésszerűen használták a főváros címerét, az közhatalmi jelkép, és így egyetlen jelölt sem használhatja a választási kampányban.

Az NVB azonban nem tartotta érdemi vizsgálatra alkalmasnak a kifogásokat. Az MLP kifogását azért nem, mert nem szerepelt benne a jogszabálysértés elkövetésére vagy az észlelésére vonatkozó időpont, így nem lehetett megállapítani, hogy a jogszabályban előírt háromnapos határidőn belül nyújtották-e be a kifogást.

Az NVB szerint az Együtt - A Korszakváltók Pártja nem tudta bizonyítékokkal alátámasztani a vélelmezett jogsértést, mert a beadványhoz mellékelt plakátokról készült fényképek csak a címer használatát bizonyítják, de nem az engedély nélküli használatot. A testület ezért azt állapította meg, hogy "a kifogástevőnek a címerhasználat jogszerűsége tárgyában rögzített kijelentései vélelmek, illetve feltételezések voltak, melyek a jogorvoslati kérelmekben foglaltak alátámasztására nem voltak alkalmasak".

A testület tizenkét tagjából kilencen szavaztak igennel a határozatra, hárman pedig ellene.