Kéknyelvjárvány tört ki Romániában

2014.09.26. 15:05

Szeptember 23-án a román állat-egészségügyi hatóság kéknyelv-betegség járványkitörést regisztrált Magyarország déli országhatártól mintegy 120 km-re. A betegség miatt felállított megfigyelési körzet Békés és Csongrád megye egyes területeit is érinti, írja közleményében a Nébih, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

A járvány Magyarországon még nem jelent meg, a magyar állat-egészségügyi hatóság azért megelőző vizsgálatokat végez és szigorított intézkedéseket vezetett be a megfigyelési zóna térségében.

2014 nyarán és őszén jelentős mértékben továbbterjedt Dél-Európa egyes területein az endémiás kéknyelv-betegség. A járványban érintett Görögország és Bulgária teljes, Romániának pedig jelentős része. További járványkitöréseket jelentettek Szerbiából, Macedóniából, Bosznia-Hercegovinából, Törökországból és Albániából is, írja a Nébih.

A romániai járvány miatt felállított megfigyelési körzet Csongrád megye Makói, Hódmezővásárhelyi és Szegedi járásának és Békés megye Gyulai, Orosházi és Mezőkovácsházi járásának egyes részeit érinti. A korlátozás alá vont területekről fogékony állatot kiszállítani kizárólag a kiviteli tilalom alóli felmentés feltételeinek megléte esetén lehetséges.

A szúnyogok által terjesztett vírusos állatbetegségre kizárólag a kérődző állatok (szarvasmarha, juh és kecske, valamint a vadon élő kérődzők) fogékonyak, az emberek egészségére nézve ártalmatlan. A betegségnek nincs élelmiszerhigiéniai vonatkozása, az esetlegesen fertőzött állatokból előállított élelmiszerek sem jelentenek veszélyt az egészségre.