G. Fodor Gábor: Obama elveszítette a realitásérzékét

2014.09.27. 17:01 Módosítva: 2014.09.27. 17:04

"Az elnök elvesztette a realitásérzékét, vagy rossz tanácsadói vannak. A józan ésszel szembemenő állításokról van szó."

- értékelte a Századvégstratégiai igazgatója az amerikai elnök Magyarországot kritizáló szavait. 

Ahogy arról beszámoltunk, Barack Obama a civil szervezetek kormányzati nyomása miatt Oroszország, Kína vagy Egyiptom sorában említette Magyarországot. Az elemző Kálmán Olga Egyenes Beszéd című műsorában adott csattanós választ az elszemtelenedett szuperhatalomnak.

G. Fodor Gábor szerint az amerikai elnök beszéde Amerikáról szól, nem is Magyarországról. Az Egyesült Államok ugyanis válságban van, véli az elemző. Ráadásul Obama rá is faragott ezzel a beszédével. "Amerikának erőt kellene mutatnia. Ez ehelyett a gyengeség jele volt."

A barátok a jóra figyelnek

A Fidesz közeli politikai műhely elemzője szerint a beszéd nem nevezhető barátinak, mivel "a barátok nem szokták a másikat nyilvánosan megszégyeníteni." Ehelyett tolerálni kellene a másikat, és megkeresni az erényeit. Itt G. Fodor talán arra gondolt, hogy Magyarországnál  például semelyik kormány nem csökkenti jobban a rezsit.

Az elemző kritizálta Obama azon tervét, amely szerint országa erősebben fogja támogatni a világ más helyein működő civil szervezeteket. Szerinte a "civilszervezetek támogatásával a világcsendőri pozícióit akarja megőrizni" az Egyesült Államok.

G. Fodor zavarba jött Kálmán Olga kérdésére, miszerint akkor a magyar kormány sem támogathat magyar szervezeteket Amerikában? Végül kiderült, hogy mi azért támogathatunk, az amerikaiak viszont azért nem, mert Magyarország más súlycsoport. Arról nem esett szó, hogy mely országmérettől tartja normálisnak a kettős mércét.

Az elemző figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy nem érdemes keménykednie, mert amikor Brüsszel helyezte nyomás alá Magyarországot, akkor a Fidesz tábora csak nőtt.

A Századvég stratégiai igazgatója végezetül elmondta, hogy nem tudja, van-e Simicska-Orbán háború.