Lázár: A kormány döntött a nemzeti közműszolgáltató felállításáról

2014.09.27. 20:28

A kormány döntött a nemzeti közműszolgáltató felállításáról, amely már 2015-től piaci körülmények között áramot, gázt és távhőt fog szolgáltatni, írta meg az MTI Lázár János makói bejelentését.

A kormány tervei szerint a teljesen állami tulajdonú cég jó árakkal és jó szolgáltatással fogja megverni a jelenlegi piaci szereplőket, mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Varga Mihállyal közösen egy válallkozói fórumon szombaton.

A nemzeti közműszolgáltató működésének célja alapvetően nem a profit elérése lesz, hanem hogy biztonságos és olcsó szolgáltatást nyújtson

− mondta Lázár, aki februárban már arról beszélt, hogy a kormány közeli célja, hogy egyedüli szereplő legyen a magyar energiapiacon.

A kormány korábban már többször kijelentette, hogy szabályozói eszközökkel kikényszeríti majd több energiapiaci szereplő távozását, és az utóbbi években hatalmas értékű vagyonelemeket vásárolt az energetikában. Vett gáztárolókat, Mol-paketett, gázkereskedő céget. Bejelentette, hogy non-profit közműszektorban gondolkodik, majd három lépésben rezsicsökkentett.

Idén augusztusban kormányhatározatot hozott a kormány, hogy a villamosenergia-, a földgáz- és a távhő-közszolgáltatásokat egy társaságcsoportba szervezze a holding alapú közszolgáltatási rendszer részeként.

Szeptember 10-én Rogán Antal azt mondta, két, közösségi tulajdonban lévő nonprofit rezsiszolgáltató cég jöhet létre, szeptember eleji tapolcai Fidesz-KDNP-frakcióülésen döntöttek arról, hogy felhatalmazzák a kormányt egy nonprofit, közösségi tulajdonban lévő rezsiszolgáltató létrehozásáról szóló munka elindítására. A tanácskozáson úgy határoztak, hogy kétféle ilyen cég álljon majd fel.

Az egyikhez azok a területek tartoznának, amelyek eddig inkább piaci szolgáltatások voltak, így elsősorban a gáz, a villamos energia és a távhő, bár utóbbi jellemzően önkormányzati szolgáltatás.

A másik, szintén nonprofit cég azokat a szolgáltatásokat fogná össze, amelyek eddig is leginkább önkormányzatiak voltak, így például a víziközmű-szolgáltatást és a hulladékszállítást.Lehetővé kell tenni, hogy az országban (a lakosság körében) bárki választhassa ezt a két nagy nonprofit társaságot, amelyek gyakorlatilag egyetemes szolgáltatók lennének.