Külföldiek is lehettek a soroksári gyilkosság elkövetői

2014.09.28. 12:21

Ibolya Tibor fővárosi főügyész, a vádhatóság legnagyobb szervezeti egységének vezetője az egy évvel ezelőtt Soroksáron brutálisan meggyilkolt nő ügyében a két hete felajánlott ötmillió forintos nyomravezetői díj felajánlása kapcsán elmondta,

erre többnyire akkor kerül sor, amikor egy ügyben minden lehetséges szálat lenyomoztak, mégis holtpontra jutott az eljárás, és külső segítségre, új, a laikusok számára esetleg jelentéktelennek tűnő információmorzsára van szükség, ami lendületet adhat a nyomozásnak.

A főügyész bízik abban, hogy előbb vagy utóbb látókörbe kerül az elkövető vagy az elkövetők, és akkor a helyszínen rögzített DNS-maradványok jó esélyt adnak arra, hogy kétséget kizáróan bizonyítható legyen, ki a gyilkos.

A nyomozás során a legkülönbözőbb verziók vetődtek fel, még az a lehetőség sem zárható ki, hogy olyan külföldiek követték el a cselekményt, akik vízi úton érkeztek a Duna-parti helyszínre és ugyanúgy távoztak.

Az ORFK Bűnügyi Főigazgatósága kiemelt életellenes ügyeket felderítő főosztályának vezetője szerdán úgy nyilatkozott, hogy két férfi DNS-ét azonosította a rendőrség a tavaly szeptemberi soroksári gyilkosság helyszínén, illetve az áldozaton. A két férfi nem áll rokonságban egymással, és mivel a bűncselekményt a nyomok alapján rekonstruálni tudták a nyomozók, egyértelmű, hogy az egyikőjük domináns, a másik neki alárendelt volt, feltehetően az életkorából adódóan. Az is nyilvánvaló a nyomozók számára, hogy legalább az egyik férfi jól ismeri a bűncselekmény helyszínét.

Petőfi Attila elmondása szerint a rendőrség nem tudja kizárni, hogy a nő ismerte a támadóját, de valószínűbb, hogy nem előre eltervezett támadás történt. Az elmúlt egy év nyomozásáról szólva ismertette: 450 embert hallgattak ki, aki összefüggésbe hozható lehetne a bűncselekménnyel, de valamennyiüket kizárták elkövetőként. A két azonosított DNS nem szerepel a nyilvántartásban.  Szintén megvizsgáltak ötszáz olyan ügyet, amelyben szexuális erőszakot követtek el, és bűncselekmény az áldozat sanyargatásával vagy életének kioltásával járt, de itt sem találtak egyezést.

A rendőrség egyébként most több, eddig még ki nem hallgatott ember jelentkezését is várja:

  • Várják annak a sötét árnyalatú autó vezetőjének a jelentkezését, aki szeptember 25-én 21 óra és 21:30 között egytengelyes, ponyvás vagy dobozos utánfutójával a Vízisport út irányából a Fővárosi Csatornázási Művek felé haladva befordult a kerékpárútra, ahonnan 20 perc múlva hajtott ki.
  • Szintén várják azt a 35-40 év körüli, fekete hajú nőt, aki a bűncselekmény előtt többször is találkozott a meggyilkolt asszonnyal és a kerékpárút Dobó utcai végénél a betontuskókon ülve beszélgetett vele.
  • Azok is jelentkezzenek a rendőrségen, akik szeptember 25-én 20 óra körül a Meddőhányó utcán a Vízisport út irányából az Oázis kertészet előtt elfutottak, vagy rendszeresen ezen az útvonalon járnak gyalog vagy futva esténként.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport