2700 eurót költhetett a gój motorosokra az EP

2014.09.29. 15:39

Körülbelül 2700 eurót (az aktuális árfolyamon 842 ezer forintot) költött a  Szanyi Tibor meghívására Brüsszelbe kiránduló12 fős Gój Motoros-csoportra az Európai Parlament. Bár a konkrét látogatás költségeit nem árulták el, az ilyenkor irányadó támogatás mértékét megtudtuk:

  • az EP-képviselők meghívására érkező csoportok (maximum évente öt)  utazási költségeihez az EP kilométerenként 0,09 euróval járul hozzá. Brüsszel körülbelül 1400 kilométerre van Budapesttől, tehát a gój motorosokat fejenként 126 euró útiköltség illette meg, ami a 12 motorosra összesen 1512 euró
  • a meghívott látogatók étkezéséhez is hozzájárul az EP, fejenként 40 euróval
  • ha meghívottak 200 kilométernél távolabbról érkeztek és az éjszakát is Brüsszelben töltik, akkor kaphatnak szállástámogatást is, fejenként maximum 60 eurót

Az EP-képviselők lényegében bárkit meghívhatnak a parlamentbe, ahol a vendégeknek tisztségviselők magyarázzák el az EU működését, és a karzatról be is nézhetnek az ülésterembe. Egy képviselő egy évben maximum 110 embert láthat vendégül öt csoportban, csoportonként legalább 10 emberrel.

Szanyi egy fogadást bukott el a gój motorosokkal szemben, ezért hívta meg őket Brüsszelbe, a részleteket itt olvashatja el részletesen. A motorosok sérelmezték, hogy a fogadás ellenére Szanyi igazából egy forintot nem költött rájuk, hanem mindent elszámolt az EP terhére, vagyis végső soron az adófizetők állták a szocialista politikus vesztes fogadásának költségét. Szanyi ráadásul arra is megkérte a motorosokat, hogy az utazásról ne beszéljenek a sajtónak, tehát el akarta titkolni az utaztatást.

A kérdéseinket az esettel kapcsolatban az Európai Szocialista Pártnak is elküldtük. Megkérdeztük tőlük, hogy szerintük rendben van-e, amit Szanyi csinált, és ha nem, milyen büntetésre számíthat.