A PM nem támogatja Bokrost, pedig Karácsony is aláírt neki

2014.09.29. 15:18

Miközben Falus Ferenc visszalépett, a baloldali pártok vezetői (mínusz MSZP) pedig felsorakoztak Bokros Lajos mögött, meglepő közleményt küldött ki a sajtónak a Párbeszéd Magyarországért. A PM-esek (akik 2013 elején Bajnai miatt váltak ki az LMP-ből) tudatták, hogy elfogadják Falus döntését, de nem támogatják "a jobboldali fővárosi jelöltet".

Tiszteljük Bokros Lajost, és jó munkát kívánunk neki a kampányához, ám tisztában vagyunk azzal, hogy a jobbközép Modern Magyarország Mozgalom főpolgármester-jelöltjétől a zöld és baloldali értékek képviseletét nem várhatjuk maradéktalanul el.

- írta a PM elnöksége.

Bokros Lajos valóban a magát jobboldalinak valló Modern Magyarország Mozgalom jelölte főpolgármesternek. Az ajánlások összegyűjtésében viszont (húszezer kellett) biztosan baloldaliak is támogatták Bokrost. Nem fogják kitalálni, hogy napra pontosan egy hónappal ezelőtt például ki írt alá Bokrosnak az Örs vezér téri aluljáróban: Karácsony Gergely, a PM társelnöke.

A nagy eseményről fotó is készült persze, amely még most is ott virít Karácsony Facebook-oldalán.

10659192 829997233699791 2856752313315831848 n
Fotó: Karácsony Gergely

A PM társelnöke így indokolja, miért támogatja Bokrost:

Bokros Lajos is kérte az aláírásomat. Miután Falus Ferencnek már az első nap aláírtam, adtam egy esélyt Lajosnak is :)"

Karácsony csak erőfeszítést méltányolt

Ezek szerint Bokros még egy esélyt már nem kaphatott a PM-esektől. Karácsony Gergely az Indexnek a következőképpen oldotta fel az ellentmondást:

a kettőnek nincs köze egymáshoz.

Karácsony azért írt alá Bokrosnak, mert "méltányolta az erőfeszítéseit, amelyet az aláírásgyűjtés közben kifejtett". Így aztán simán ajánlotta jelöltnek.

A Bokros által képviselt politika azonban távol esik a PM politikájától, ezért nem támogatja most a párt a hátralévő két hétben. Karácsony azt is mondta, hogy zuglói polgármesterjelöltként több ponton is nem ért egyet Bokros fővárosi programjával. Karácsony például mélységesen ellenzi a Nagy Lajos király útja kéátszer kétsávossá tételét, illetve Bokrossal ellentétben fontosnak tartja, hogy az Örs vezért terénél összekössék a metrót a HÉV-vel.