Horváth beszólt Falusnak, aki bírálta az MSZP-t, és akit dicsért az a Bokros, akit nem támogat az MSZP. Vagyis

2014.09.29. 22:52 Módosítva: 2014.09.29. 22:53
Horváth Csaba összevitatkozik Falus Ferenccel. Falus bírálja a Bokrostól ódzkodó MSZP-t. Bokros Lajos megdicséri Falus kampányát. Horváth kritizálja Falus lecserélést. Az MSZP nem támogatja Bokrost. Egy másik MSZP viszont támogatja Bokrost. Így telt a budai liberálisok klubestje a fővárosi baloldal aktuális sztárjaival.

Megesik, hogy egy másfél órás beszélgetésbe sűrítve a baloldal összes problémájával szembesülünk:

tisztázatlan szerepek, beszólogatások, érthetetlen viták apróságokon.

Pontosan ilyesmi történt hétfőn este a Budai Liberális Klubban, ahová az MSZP (Horváth Csaba), Együtt-PM (Hajdu Nóra) és DK (Schiffer János) II. kerületi polgármester-jelöltjei mellett Falus Ferenc immár volt főpolgármester-jelöltet várták. És mivel a meghívó kiküldése óta radikálisan változott a helyzet, a budai liberálisok estjére benézett a baloldal által támogatott új főpolgármester-jelölt, Bokros Lajos is.

Apropó, közös főpolgármester-jelölt. Már rögtön az elején, Bokros bemutatásnál komoly problémák adódtak, hiszen a DK és az Együtt ugyan beállt mögé, a PM viszont nem, és az MSZP is elég megosztott a kérdésben. Bokros a moderátornak jelezte is, hogy ne mutassa még be a baloldal által támogatott jelöltként,

nyugtával dicsérd a napot!,

hiszen ekkor még zajlott a budapesti MSZP-sek ülése.

A beszélgetésen meg is próbálták tisztázni az ott lévők, hogy akkor a baloldalon most ki támogatja Bokrost, és ki nem lelkesedik érte. Didaktikusan összefoglalva az ott elhangzottakat, illetve a közben befutó híreket a következőkre jutottak:

  • Bokrost támogatja: a DK, az Együtt, az MSZP budapesti vezetése, Falus Ferenc, Magyar György
  • Bokrost nem támogatja: az MSZP országos elnöksége, a PM
  • Bokrost fél szívvel támogatja: Horváth Csaba

Bokros támogatása igenis központi kérdés volt a beszélgetésen, ugyanis Horváth Csaba széke az első félórában gyanúsan üresen állt. A moderátor meg is jegyezte, hogy mivel az MSZP vezetése a hírek szerint nem támogatja Bokrost, "Horváth Csaba érkezése is bizonytalanná vált". Ám az MSZP főpolgármester-jelölt-jelöltje végül befutott, igaz, elkerülték egymást Bokrossal, aki már Kálmán Olga műsorába igyekezett ekkor.

Feltehetően ott is ugyanazt mondta el, mint a budai liberálisoknak: el kell menni szavazni, az önkormányzatok a demokrácia helyreállításának terepei, mindent köszönt Falus Ferencnek és Magyar Györgynek. Bokrosnak a közönség halk kuncogását is sikerült kiváltania, amikor elkezdte agyba-főbe dicsérni Falus - sokak által megkérdőjelezett eredményességű - kampányát. Bokros ezt mondta:

Falus Ferenc tisztességes, kulturált, tartalmas, emelkedett kampányt folytatott. Azon leszek, hogy a tekintélye, tapasztalat, tudása hasznosuljon a főváros és az egész nemzet javára.

Horváthnak nehéz feldolgozni

Az igazi erős mondatokat azonban a később érkező Horváth Csaba tartogatta. Amikor a moderátor megkérdezte, mit szól a történtekhez, Falus visszalépéséhez és Bokros előrelépéséhez, Horváth így kezdte:

Egy választónak 13 nappal a választás előtt biztosan ez a legjobb üzenet?

Naná, hogy szerinte nem. Horváth jelezte, hogy az MSZP döntése az, hogy tudomásul veszi Falus visszalépést Bokros javára, de a választókra bízza ennek a döntésnek az elbírálását. Megjegyezte, hogy "ugyanazzal a vehemenciával, lelkesedéssel nem tudjuk támogatni, mint Falus Ferencet". Hozzátette:

megértem a PM-es kollégákat, ilyen gyorsan nehéz feldolgozni, hogy pénteken Falus, hétfőn Bokros. 

Horváth Csaba arról nem beszélt, hogy ez most éppen melyik MSZP álláspontja, mert a budapesti szocialisták éppen a beszélgetéssel egy időben döntöttek Bokros Lajos támogatásáról. Amikor a beszélgetés végén szembesítettem Horváthot azzal, hogy a budapesti MSZP másképp döntött, mint ahogy ő felvázolta, Horváth rutinos politikusi válasszal húzta ki magát: "akkor én most kimaradok ebből".

Hadd vitatkozzak veled, Feri!

A beszélgetésen Falus Ferenc egy idő után vitába szállt Horváth Csabával. Megjegyezte, hogy az MSZP pontosan ugyanazt csinálja Bokrossal, mint vele: "fél szívvel támogatja". Horváth erre epésen így reagált:

Hadd vitatkozzak veled, Feri! Talán nem sajtótájékoztatót kéne tartani először, hanem előtte megállapodni! Lehet, hogy nem elégít ki, hogy fél szívvel támogatom Bokrost, de csak pár órája tudjuk, hogy Bokrost kéne támogatni.

Horváth és Falus ezek után egyre jobban belemelegedett, és kiderült, hogy Horváth alapvetően elhibázottnak tartja, hogy nincs teljes összefogás a fővárosban, és baloldali jelöltek indulnak egymás ellen számos helyen - például a II. kerületben is. Falus abban egyetértett, hogy II. kerületiként ő is nehéz helyzetben van, hiszen minden baloldali jelöltet a barátjának tekint (ezek szerint Horváth Csabát is), de ezt a helyzetet szerinte Orbán Viktor és a fideszesek által átalakított választási rendszer okozta.

Nagyjából ilyen hangulatban telt a beszélgetés, amikor Horváthból kiszakadt az az önkritikus mondat, amelyet valószínűleg mindenki más is gondolt a teremben:

borzasztó rossz dolognak tartom, hogy itt, egy ilyen beszélgetésen ülünk.

Horváth szerint ugyanis ezen az estén, ahogy ebben a kampányban végig, a baloldali pártok csak egymással foglalkoztak, és arról egy szót sem sikerült ejteni, milyen várost kínálnak a budapestieknek.

És tényleg nem sikerült most sem.