Orbánék tiltása ellenére Budapestre jönnek a fajvédők

2014.09.29. 17:37 Módosítva: 2014.09.29. 21:22

Update: A tiltás után Richard Spencer, a National Policy Institute elnöke videós üzenetben beszélt a kialakult helyzetről. Szerinte Orbánék félnek az ott kimondandó mondatoktól, és bejelentette, a BM tiltását törvénytelennek tekintik, és nem törlik az eseményt, október 3–5. között találkoznak Budapesten. A részleteket későbbre ígérik.

Nem lesz a náciknak fajvédő konferenciája Budapesten, miután a Belügyminisztérium (BM) nemes egyszerűséggel betiltotta azt.

A BM közleménye szerint a nyíltan rasszista ideológiai alapokon álló szervezet konferenciája, illetve az azon elhangzó vélemények az Alaptörvénybe ütköznek.

Közhírré tétetik

Az amerikai székhelyű, szélsőséges, fajvédő National Policy Institute (NPI) nemzetközi „fajvédő” szervezet orosz radikális személyiségekkel közösen konferenciát szervez Magyarország fővárosában. Magyarország Alaptörvényének rendelkezései szerint a véleménynyilvánítás szabadságának gyakorlása nem irányulhat mások emberi méltóságának megsértésére, illetve a véleménynyilvánítás szabadságának gyakorlása nem irányulhat a magyar nemzet, a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösségek méltóságának megsértésére. A belügyminiszter – teljes összhangban a kormány és a magyarországi parlamenti pártok közzétett állásfoglalásaival – megállapította, hogy a nyíltan rasszista ideológiai alapokon álló szervezet tervezett konferenciájának előadói a fajelmélet hirdetői, véleménynyilvánításuk Alaptörvényünkbe ütköző, ezért a konferenciát betiltja.

A belügyminiszter felhívja a konferencia rendezőit, álljanak el minden további szervezéstől. Pintér Sándor utasította az országos rendőrfőkapitányt, hogy a rendezvényt – annak törvénysértő okán – minden rendelkezésére álló törvényes eszközzel akadályozza meg, és kezdeményezze a konferencia közismerten rasszista nézeteket terjesztő előadóival szemben a beutazási és tartózkodási tilalom elrendelését. Közlemény az OS-en keresztül)

 Előzőleg Orbán Viktor arra utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy minden, rendelkezésére álló törvényes eszközzel akadályozza meg az amerikai székhelyű, szélsőséges, fajvédő National Policy Institute október 3. és 5. közötti, Budapestre tervezett konferenciáját.

Orbán Viktor még 2008-ban tett arra ígéretet, hogy kormányra kerülése után a szélsőségeseknek (akkor még a Magyar Gárdára vonatkoztatva) kioszt két pofont, és hazazavarja őket.