A kiegyensúlyozottság látszatát is kerülte Rogán tévéje

2014.09.30. 13:34
Alig kapott szereplési lehetőséget az V. kerületi City TV-ben a választások előtt Juhász Péter, az V. kerületi ellenzéki polgármesterjelöltje, de amit kapott, abban sem volt köszönet, ezért az önkormányzati televíziót feljelentette a választási bizottságnál és a médiahatóságnál.

A Fidesz polgármesterjelöltje, Szentgyörgyvölgyi Péter 19 sikerhírben szerepelt az V. kerületi City TV 15 szeptemberi adásnapja alatt, miközben ellenfele, Juhász Péter alig került a képernyőre.

Az ellenzék jelöltjét a belvárosiak egyetlen semleges riportban láthatták, kétszer pedig negatív összefüggésben mutatták. A kigyűjtést maga Juhász Péter készítette és tette közzé Facebook-oldalán.

Juhász feljelenti az önkormányzati médiaszolgáltatót, arra hivatkozva, hogy az elmúlt hetekben folyamatosan elfogultan és egyoldalúan mutatta be műsoraiban a kerületben induló polgármesterjelölteket. A választási bizottsághoz küldött beadványában azt írta, hogy a City TV súlyosan elfogult, ezért nemcsak a jelöltek közötti esélyegyenlőség elvét sérti, hanem a választás tisztaságának megóvását és a rendeltetésszerű joggyakorlást is.

Az Együtt-PM politikusa szerint a Bács-Kiskun Megyei Területi Választás Bizottság egy hasonló tartalmú 2014-es ügyben kimondta, hogy az „esélyegyenlőség a jelöltek és jelölő szervezetek között alapelv megsértése megállapítható akkor, ha a sajtótermék a választási eljárás (kampány) időszakában indokolatlan előnyt biztosít egy pártnak vagy jelölő szervezetnek azáltal, hogy csak egy párttal vagy jelölő szervezettel összefüggő cikket/cikkeket tartalmaz, míg más pártnak, jelölő szervezetnek nem, vagy indokolatlanul kevesebb megjelentési lehetőséget biztosít”.

A Rogán Antal, Belváros-Lipótváros korábbi polgármestere az Átlátszó kigyűjtése szerint 2006-tól 2011-ig kiugróan magas összegeket költött saját médiájára. A City TV 2006-ban 121,4 millió, 2007-ben 129,8 millió, 2008-ban 128 millió, 2009-ben 112,2 millió, 2010-ben 114,4 millió, 2011-ben 122,8 millió forintot, de 2012-ben már „csak” 72,8 milliót. A City TV Kft. honlapja szerint az ügyvezető Szabó Adrienn, a felügyelőbizottságot pedig még ma is Kerényi Imre vezeti.