Nem szabadul Kágébélától a Jobbik

2014.10.01. 10:20
Az Index leleplező cikke után a Jobbik vezetése ugyan bejelentette, hogy a párt "kivizsgálja" Kovács Béla ügyét, elbeszélgetnek vele és a feleségével, de a legfrissebb nyilatkozatok alapján úgy tűnik, annyira nem sürgetik ezt a beszélgetést.

A Jobbik ki fogja vizsgálni az ügyet, meg fogják hallgatni Kovács Bélát és a feleségét is - ezt Novák Előd, a párt alelnöke mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában két nappal azután, hogy megjelentaz Index cikkea kémkedéssel megvádolt jobbikos EP-képviselő és felesége múltjáról. A Kovács Béla és felesége múltját feltáró cikkünkben egyebek mellett megírtuk, hogy Kovács édesapja egy orosz katona volt, az anyakönyvét manipulálták, feleségének pedig - aki a KGB futáraként dolgozott - párhuzamosan van egy japán férje is és már együtt volt Kováccsal, amikor egy osztrák bűnözővel is névházasságot kötött, hogy más-más néven utazgathasson a világban. Kovács azóta sem cáfolta cikkünk tartalmát. 

Bár a Jobbik vezetése azt ígérte, elbeszélgetnek Kovács Bélával és a feleségével is, hogy kivizsgálják az ügyet, a párt vezetőinek legfrissebb nyilatkozatai azonban arra utalnak, hogy szó sincs semmiféle vizsgálatról, a pártvezetés nem tesz ez ügyben lépéseket. Vona Gábor a Magyar Nemzetnek például azt mondta, a pártvezetés csak akkor fog lépni az ügyben, ha az illetékes hatóságok kivizsgálják, kapcsolatba hozható-e Kovács Béla a KGB-vel. Arra a kérdésre, hogy beszéltek-e már az ügyben Kovács Bélával, Vona azt mondta: a Jobbik nem nyomozó hatóság.

Vona legújabb nyilatkozata szöges ellentétben áll azzal is, amit Novák Előd mondott az ATV-ben, a jobbikos politikus akkor azt mondta, "meg kell hallgatni Kovács Bélát és a feleségét is". "Sokkal gyorsabbak leszünk, mint a magyar igazságszolgáltatás" - ígérte a műsorban Novák. Arról is beszélt, hogy keresztkérdéseket is fel fognak tenni Kovácsnak. A politikus akkor azt mondta, hogy a bajtársiasság egy fontos érték, de nem minden értéket ír felül, az igazságot például nem.

Bár a Jobbik vezetői többször is hangot adtak annak, hogy az Index arról írt, hogy Kovács Béla édesanyját megerőszakolták. Ezt azóta is többször mondogatják. Csakhogy a cikkünkben ilyet nem állítottunk, ezt a politikus közölte az ír ás megjelenése után.

Miután Kovács Béla 2005-ben belépett a Jobbikba, milliókkal támogatta a pártot, volt, hogy ő adta a legtöbb pénzt a szervezetnek, amely abban az időszakban sokszor anyagi gondokkal küszködött. 

Cikkünk megjelenése után több titkosszolgálati szakértő is nyilatkozott a témában. Az Információs Hivatal volt műveleti igazgatója, Földi László például arról beszélt, hogy a cikkünkben szereplő és Kovács Béla feleségéről írtak alapján nyilvánvaló, hogy a nő az orosz titkosszolgálat tagja. A volt titkosszolgálati miniszter, Gálszécsi András pedig azt mondta: ha igazak a tények, amiket a cikkünkben állítottunk, akkor az orosz titkosszolgálat vezető szerepet szánhatott Kovács Bélának a pártban. Feladata lehetett többek között, hogy létrehozza a szélsőjobboldali pártok nemzetközi szervezetét az Európai Parlamenten belül és az, hogy rokonszenvet keltsen Oroszország iránt, átalakítsa egyes pártok nézetét. "Nem hírszerzés volt a feladata, hanem az elhintés" - mondta Gálszécsi.

Májusban robbant a hír, hogy az EU intézményei ellen kémkedhetett a Jobbikos Kovács Béla. Polt Péter legfőbb ügyész több mint négy hónapja kezdeményezte is az Európai Parlamentnél a politikus mentelmi jogának felfüggesztését, döntés azonban még mindig nem született róla.