Sukoró: elutasították az izraeli cég 100 milliárdos kártérítési igényét

2014.10.02. 16:39 Módosítva: 2014.10.02. 16:45

A magyar állam javára döntött a sukorói kaszinó-beruházás ügyében egy nemzetközi választott bíróság, a beruházási viták rendezésének nemzetközi központja Washingtonban - közölte Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter az MTI-vel.

"A mai ítéletben ez a nemzetközi bíróság elutasította az izraeli befektetők keresetét és a 100 milliárd forintos kártérítési igényét. Megállapította, hogy a magyar állam teljesen jogszerűen járt el ebben az ügyben, nem szegett meg semmilyen beruházásvédelmi egyezményt, és nem tette lehetetlenné a befektetők magyarországi működését" - mondta a tárcavezető az MTI tudósítójának Prágában, ahol egy nemzetközi tanácskozáson vett részt.

Bártfai Beatrix, a perben a magyar államot képviselő ügyvéd az MTI-nek elmondta: a washingtoni bíróság megállapította azt is, hogy a magyar állam teljesen jogszerűen mondta fel a kaszinó koncessziós szerződést. A telekcsere ügyében pedig hasonló álláspontra jutott, mint korábban a magyar Kúria, és kimondta, hogy a telekcsere-szerződés a magyar jogszabályokba ütköző és ezért semmis.

A választott bíróság döntése végleges, az ellen fellebbezni nem lehet.

A Fővárosi Törvényszék júliusi döntése szerint a KC Biddingnek a kaszinókoncessziós szerződés megszegéséért 88 millió forintnyi késedelmi kötbért kell fizetnie, mivel a meghatározott időpontokig nem adott tájékoztatást az államnak a King's City-beruházás megvalósításának a folyamatáról, holott a szerződés szerint ezt félévente meg kellett volna tennie.