Móric
5 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Undorító kókuszreszeléket hívtak vissza

2014.10.02. 17:48 Módosítva: 2014.10.02. 18:28

Érzékszervileg, és jelölésében sem megfelelő – többek között szappanos ízű és vegyszeres szagú - kókuszreszelék tétel azonnali hatályú visszahívását rendelte el az élelmiszerlánc felügyeleti hatóság - közölte a Nébih a honlapján. A minőségi problémákon túl a Lacikonyha Magyarország Kft. által forgalmazott, 2014. november 25-i minőség megőrzési idejű terméken egy allergén anyag feltüntetését is elmulasztották.

A vizsgálatot egy közérdekű bejelentés alapján indította a hatóság. Az eljárás során megállapították, hogy a Trafik Jam Kft. által előállított és a Lacikonyha Magyarország Kft. által forgalmazott „Kókuszreszelék 100 g” elnevezésű termék íze kókuszreszelékre nem jellemző, undort keltő, erősen idegen, szappanos ízű. A szaga is kellemetlen, idegen, vegyszeres, szappanos, aldehidre emlékeztető.

A kókuszreszelék 37,4 mg/kg kén-dioxidot tartalmaz. A kén-dioxid-tartalom ugyan határérték alatti (50 mg/kg), azonban ennél a mennyiségnél allergénként már fel kellett volna tüntetni a csomagoláson. Ez a visszahívott termék esetében elmaradt.

A legtöbb fogyasztó számára a kén-dioxid veszélytelen, mivel a szervezetben megtalálható enzim gondoskodik a gyors lebontásáról. Akiknek azonban a szervezetében kevés van ebből az enzimből, annál a kén-dioxid tartalmú élelmiszer fogyasztását követően émelygés, hányás, hasmenés, fejfájás tünetei jelentkezhetnek. Szélsőséges esetben a kénvegyületek asztmás rohamot okozhatnak, allergiás, illetve allergiaszerű reakciókat is kiválthatnak.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság az előállítót – élelmiszerbiztonsági- és minőségi hiba miatt – várhatóan élelmiszerlánc-felügyeleti- és élelmiszer-ellenőrzési bírság megfizetésére is kötelezi majd.

Sajnálatos ez az esemény, hiszen a Lacikonyha kókuszreszelékéről még verset is írtak, amit a gyártó cég honlapján tett közzé áprilisban:

Óda a kókuszreszelékhez

Nagy áruházban jártam,
Lacikonyha Magyarország termékeit is láttam.
Mivel még nem használtam ilyet,
ezért kipróbáltam, hogy milyen.

 

A háziasszonyok legnagyobb álma,
gyorsan, könnyedén főzni a konyhában.
Cavalcad ételízesítő, Lacikonyha fűszerek,
nem lehet elrontani vele az ételeket.

Lacikonyha sütőpor, vaníliás cukor, kókuszreszelék,
ebből készül a legfinomabb sütemény.
Hoztam Neked is megkóstolni,
de előtte szabad-e locsolni?