3,8 millióra bírságolták a Baja.hu-t

2014.10.03. 17:04

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) 3,8 millió forintos bírságot szabott ki pénteken a Baja.hu internetes oldalt kiadó önkormányzati cégre, mert a területi választási bizottság határozata ellenére sem számolt be az egyik helyi szervezet jelöltállításáról. A Bács-Kiskun Megyei Területi Választási Bizottság szeptember 20-ai határozatában azt állapította meg, hogy az oldal kiadója megsértette a jelöltek és jelölőszervezetek közötti esélyegyenlőség - a választási törvényben megfogalmazott - elvét.

A Sikeres Bajáért Egyesület képviseletében azért nyújtottak be kifogást a választási bizottsághoz, mert az internetes újság az augusztus 28. és szeptember 11. közötti időszakban semmilyen formában nem biztosított nekik megjelenési lehetőséget, pedig többször is kérték.

A területi választási bizottság megállapította a jogsértést, és az elmarasztaló határozat közzétételére kötelezte a kiadót, a Baja Marketing Kft.-t, aminek a cég eleget is tett, de az internetes oldalon továbbra sem tudósított az egyesületről mint jelölőszervezetről. Az egyesület emiatt újabb kifogást nyújtott be a területi választási bizottsághoz, amely az ügyet az NVB-hez tette át.

Az NVB azért szabott ki bírságot a kiadó cégre, mert az továbbra sem számolt be a jelölőszervezet jelöltjeinek indulásáról, és ezzel "folytatólagos jogsértést" követ el.