Feljelentést tett az Ökotárs, mert kiadták a belső levelezésüket

2014.10.03. 12:46 Módosítva: 2017.01.12. 13:14

Hivatali visszaélés miatt feljelentést tett az Ökotárs Alapítvány, miután tagjaik belső levelezéséből a Magyar Nemzet részleteket közölt. Foltányi Zsuzsa, az Ökotárs egyik vezetője azt mondta: a levelezés törvényes úton nem juthatott más birtokába. Levelezésüket a Nemzeti Nyomozó Iroda foglalta le, amikor házkutatást tartott az irodájukban, így a személyes adatokhoz való jog is sérült.

A Magyar Nemzet hétfőn közölt részleteket a norvég civil alap pénzeit osztó alapítványok belső levelezéséből. A levelekkel a lap azt akarta bizonyítani, hogy a civil pénzeket irányított módon és nem objektív pályázati feltételek alapján osztják ki. Az egyik levélben például az Autonómia Alapítvány munkatársa arról érdeklődik az Ökotárs vezetőjétől, hogy mi a teendő, ha a bírálóbizottság nem azt a végső sorrendet állapítja meg, ami a pontszámokból kialakul.

Az Ökotárs már akkor azt közölte, hogy nemcsak a pontszámok, hanem szöveges értékelés alapján is döntenek, ezt pedig világosan tartalmazza a nyilvánosan elérhető bírálati útmutatójuk. A végső döntéseket a bírálóbizottságok javaslatai alapján a jóváhagyó testületi ülésen döntötték el, ahol a kormány képviselője is jelen volt.

A házkutatás ellen is panaszt tettek

A civileknél végzett szeptember eleji házkutatás miatt már korábban panaszt tettek. Ezt gyorsított eljárásban bírálták el: a Demnet már megkapta az elutasító határozatot, az Ökotárs még nem.

Foltányi amiatt is feljelentést tett, hogy szeptember elején az ő vidéki házánál 15 rendőrautó jelent meg, de semmilyen írásos határozatuk nem volt az intézkedésről. Iratokat kértek tőle, de a noteszeit és a pénztárcáját is átkutatták, majd lefoglalták a laptopját. Kifogásainak a hatóságok részben helyt adtak (a laptopját visszaadták), de feljelentését elutasították.

Nem alaptalanul gyanakodtak a vizsgálatok tisztasága miatt

Az Ökotárs korábban a Kehinek csak úgy volt hajlandó bizonyos iratokat átadni , hogy azon aktivistáik, köztük például a leszbikus szervezet képviselőinek nevét személyiségi jogaik védelme érdekében szándékosan kitakarták. Az alapítvány már akkor is arra hivatkozott, hogy nem szeretné, ha a vele kapcsolatban állók különösen védett adatai nyilvánosságra kerülnének. A Kehi ezzel elégedetlen volt, neveket kértek, és többször biztosították az Ökotársat, hogy adataik nem kerülnek illetéktelen kezekbe. Mivel a Kehi kérésének ennek ellenére sem tettek eleget, végül sorban bevonták a szervezetek adószámát.

Alig két héttel a Kehi magyarázkodása után jelentek meg a bizalmas adatok a Magyar Nemzetben. Foltányi Zsuzsa szerint ezzel alapvető jogok, a személyes adatokhoz való jogok sérültek.