Kicselezte a hatóságokat a fajvédő konferencia szervezője

2014.10.03. 09:55
Hiába rendelt el beutazási és tartózkodási tilalmat Pintér Sándor belügyminiszter a fajvédő konferenciára érkező külföldi résztvevőkkel szemben, a főszervező kicselezte a magyar hatóságokat, és már Budapesten van.

Hat nappal ezelőtt Orbán Viktor arra utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy minden rendelkezésére álló törvényes eszközzel akadályozza meg az amerikai székhelyű, szélsőséges, fajvédő National Policy Institute október 3. és 5. közötti, Budapestre tervezett konferenciáját. A hét elején ezért Pintér arra kérte a konferencia szervezőit, hogy álljanak el a szervezéstől, valamint arra utasította az országos rendőrfőkapitányt, hogy a törvénysértő rendezvényt minden rendelkezésére álló törvényes eszközzel akadályozza meg.  A belügyminiszter azt is kérte a rendőrfőkapitánytól, hogy kezdeményezze a konferencia „közismerten rasszista nézeteket terjesztő” előadóival szemben a beutazási és tartózkodási tilalom elrendelését.

Utóbbi arra utalt, hogy a belügyminiszter nem a rendezvényt akarta betiltani, hanem meg akarta akadályozni, hogy az eseményre érkező külföldi előadók beléphessenek az országba. Erre elvileg a jogszabály lehetőséget is ad, hiszen közrendi, közbiztonsági vagy közegészségügy okokra hivatkozva a hatóság korlátozhatja a szabad mozgást, azaz elérheti, hogy egy külföldi állam polgára ne léphessen be az országba.  A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a budapesti repülőtéren feltartóztathatják a külföldit, és visszaküldhetik abba az országba, ahonnan jött.

Igaz, ezt a visszairányítást csak „indokolt határozattal” lehet elrendelni, márpedig arra a jogvédők is felhívták már a figyelmet, hogy a beutazási és tartózkodási tilalom elrendelése szerintük nem jogszerű. „Amíg a konferencián nem valósul meg bűncselekmény, nem sérülnek mások jogai – márpedig erről semmilyen nyilvános információ nem árulkodik –, addig a rendezvény békésnek minősül, azaz jogszerűen megtartható. A tiltás tehát nem tartozik a fajvédőkkel szembeni fellépés törvényes eszközei közé. A jogalap hiányát maga a közlemény is elárulja: „felhívja” rendezőket, hogy álljanak el a további szervezéstől, hiszen nincs törvényes eszköze a rendezvény megakadályozására" – írta a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű szervezet.

Péntekre kiderült, hogy Pintér utasítása pusztába kiáltott szó volt csupán, hiszen a konferencia fő szervezője, az amerikai Richard Spencer már Budapesten adott interjút a Népszabadságnak.  A National Policy Institute fajvédő szervezet 36 éves vezetőjével a lap munkatársai konspiratív körülmények között találkoztak, a férfi első kérdése az volt az újságíróhoz: "hol tudná garantálni a biztonságomat?". 

Ez tehát azt is jelenti, hogy ha Pintér akarta is, mégsem tudta megakadályozni Spencer beutazását, aki elmondása szerint Bécsben szállt le a repülőről és onnan vonattal utazott Budapestre. Ez nem vall komoly konspirációra, hiszen ha a magyar hatóságoknak fontos, hogy Spencer ne utazzon be az országba, akkor a külföldi hatóságok segítségét kérve tudomást szerezhettek arról, melyik repülőn utazik az amerikai, onnantól fogva pedig – a már említett jogszabályra hivatkozva – gyerekjáték megakadályozni, hogy az országba akár autóval, akár vonattal beutazzon. De valószínűbb az, hogy a beutazási és tartózkodási tilalomnak nincs jogalapja, és ezzel a magyar hatóságok is tisztában voltak (függetlenül attól, mire utasította őket Pintér Sándor), így tétlenül kell nézniük, ahogy a fajvédők Budapestre jönnek. 

Igaz, ha akarnának, akkor se tudnának már sokat ártani, mivel a rendezvényt magáneseményként tartják meg, de hogy hol, az titok. Spencer szerint eredetileg 250-300 résztvevőre számítottak, de most 75-100 főre csökkent ez a szám. Az interjúban a főfajvédő arról is beszélt, hogy „egyes újságírókkal együttműködnek itt”, de a Jobbikkal összerúgták a port. „Ők túlságosan parlamentiek” – mondta a Jobbikról Spencer, noha a konferencián állítólag előadóként jelen lesz az az Alexander Dugin is, akit a Jobbik elnöke, Vona Gábor és a kémkedéssel megvádolt párttársa, Kovács Béla is jól ismer, hiszen a két jobbikos már vendégeskedett is nála Moszkvában. Spencer ugyanakkor a Népszabadságnak tagadta, hogy oroszok állnának az egész rendezvény mögött.

A Népszabadság  szerint egyébként a titkosszolgálatok tehettek volna megelőző lépéseket, így az, hogy Orbán utasította Pintért, egyben egy bírálat is az Alkotmányvédelmi Hivatal felé. A titkosszolgálatoknak ugyanis több eszköze is van arra, hogy megakadályozzon egy ilyen rendezvényt. Nyomást gyakorolhat például arra, aki a helyszínt biztosítja a konferenciának, vagy akár a szponzorra is – bár lehet, hogy történtek ilyen lépések, hiszen a helyszínt eredetileg biztosító vállalkozás visszalépett, ahogy a konferencia szponzora is.