Gedeon, Johanna
2 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Még egy hétig át lehet jelentkezni a választásra

2014.10.03. 08:13 Módosítva: 2014.10.03. 08:14

Eddig tízezren jelezték, hogy az október 12-i önkormányzati választáson nem a lakóhelyükön, hanem egy másik magyarországi településen szeretnének szavazni. Az átjelentkezési kérelmeket még egy hétig lehet benyújtani.

Négy éve 7500-an jelentkeztek - az akkori szóhasználattal - igazolással szavazásra, a nyolc évvel ezelőtti önkormányzati választáson pedig körülbelül 3500-an. Négy évvel ezelőtt csak az kérhette az átjelentkezést egy másik magyarországi településre, akinek a lakóhelyén kívül volt bejelentett tartózkodási helye is (ideiglenes lakcím). Ezek a választópolgárok is csak akkor szavazhattak a tartózkodási helyükön, ha azt a választás kitűzése előtt jelentették be.

A mostani választáson azonban csak az jelentkezhet át másik magyarországi településre, aki a választás kitűzése előtt legalább harminc nappal létesített ott tartózkodási helyet, és a tartózkodási hely érvényessége legalább a szavazás napjáig tart.

Az átjelentkezési kérelmeket október 10-én 16 óráig kell benyújtani személyesen vagy levélben a helyi választási irodához, vagy online a Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapján.