Őrizetbe vette az idegenrendészet a fajvédő-konferencia szervezőjét

2014.10.04. 18:27 Módosítva: 2014.10.04. 20:35

A rendőrség pénteken elfogta a Budapestre szervezett és betiltott fajvédő-konferencia egyik szervezőjét, egy amerikai állampolgárt - közölte a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) az MTI-vel.

Richard Bertrand Spencer rendőrségi ellenőrzése során a magyarországi tartózkodásra jogosító okmányait nem tudta felmutatni, így a rendőrség elfogta, majd előállította az idegenrendészeti hatósághoz. Idegenrendészeti őrizetbe vétele mellett a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal folytat eljárást ellene.

Az elfogásról felkerült a netre az alábbi videó, amin látható, ahogy a rendőrök egy kocsmában veszik őrizetbe Spencert, arra hivatkozva, hogy nincs nála okmány. Spencer azt ecseteli a riporternek, nem tudta, hogy Magyarországon a törvény szerint mindig mindenkinél lenni kell személyi igazolványnak vagy útlevélnek.

A BÁH közölte, hogy a National Policy Institute "tradicionalista-, fajvédő- és nacionalista eszmeiségű alapítvány prominens vezetője, Richard Spencer amerikai állampolgár annak tudatában, hogy a Budapestre összehívott konferencia szervezésében játszott szerepe miatt vele szemben korlátozó intézkedés lehet érvényben, Magyarországra érkezett".

Orbán Viktor múlt vasárnap utasította a belügyminisztert, hogy minden rendelkezésére álló törvényes eszközzel akadályozza meg a National Policy Institute október 3. és 5. közötti, Budapestre tervezett kongresszusát.

Október 3-án arról számoltunk be, hogy hiába rendelt el Pintér Sándor beutazási és tartózkodási tilalmat a fajvédő-konferenciára érkező külföldi résztvevőkkel szemben, a főszervező kicselezte a magyar hatóságokat.

Közrendi, közbiztonsági vagy közegészségügy okokra hivatkozva a hatóság korlátozhatja a szabad mozgást, azaz elérheti, hogy egy külföldi állam polgára ne léphessen be az országba. Ez azt jelenti, hogy a budapesti repülőtéren feltartóztathatják a külföldit, és visszaküldhetik abba az országba, ahonnan jött. Spencer azonban Bécsben szállt le a repülővel, és onnan vonattal érkezett Budapestre.

Ha a magyar hatóságoknak fontos lett volna, hogy Spencer ne utazzon be az országba, akkor a külföldi hatóságok segítségét kérve tudomást szerezhettek volna arról, melyik repülőn utazik az amerikai, onnantól fogva pedig gyerekjáték lett volna megakadályozni, hogy az országba akár autóval, akár vonattal beutazzon. Valószínűbb viszont, hogy a beutazási és tartózkodási tilalomnak nincs jogalapja, és ezzel a magyar hatóságok is tisztában voltak (függetlenül attól, mire utasította őket Pintér Sándor), így tétlenül kell nézniük, ahogy a fajvédők Budapestre jönnek - írjuk pénteki cikkünkben.