Szombattól mi védjük a szlovén légteret

2014.10.04. 14:56

Szombaton életbe lépett a Hende Csaba magyar és Roman Jakic szlovén honvédelmi miniszter által januárban kötött megállapodás, amely szerint Magyarország és Olaszország közösen fogja ellátni a szlovén légtér védelmét.

Szlovénia 2004-es NATO-csatlakozásakor jelezte, hogy nem tudja biztosítani az elvárt apparátust, ezért ezt eddig a NATO integrált légvédelmi rendszerében Olaszország látta el, most pedig mi is beszállunk. 

A feladat ugyanaz, mint a hazai légtérrendészet esetében: biztosítani a légtér védelmét, a repülés biztonságát; azonosítani a rádiózás és a nemzetközi légiközlekedés szabályait megszegő repülőgépeket, közölte a minisztérium az MTI sajtószolgálata útján. A magyar hozzájárulás nem jelent többletköltséget a Magyar Honvédség számára, a repülőgépek a honi bázisukról üzemelnek majd. A légtérrendészeti feladatok ellátása a Gripen-flotta éves repült óra keretének terhére történik, tették hozzá.

Márciusban egyébként Horvátország is felkérte Magyarországot a légtere védelmére, és 2015-ben négy hónapon keresztül Észtország, Lettország és Litvánia légterét is a magyar honvédség fogja biztosítani.