Mégsem mondott le az ELTE ÁJK HÖK teljes elnöksége, a volt HÖK-vezető pedig már a Fideszt segíti

2014.10.06. 14:24 Módosítva: 2014.10.06. 16:30
Pénteken jelentették be, hogy az ELTE azon két karán, melyeknek a hallgatói önkormányzatok (HÖK) által szervezett gólyatáboraiban szexuális erőszak történt, kollektíven lemond a kari HÖK-elnökség. Az ELTE ÁJK-n azonban pont a rendezvények szervezéséért felelős alelnök érezte úgy, hogy neki az egészhez semmi köze, és ezért inkább a helyén maradt. A lemondásnak sok jelentősége nincs, a jövő héten egyébként is új választások lettek volna. Közben az Együtt-PM egy közleményében arról ír, hogy a tavalyi ÁJK-s gólyatáborban történt szexuális erőszak idején a HÖK-öt vezető Bubla Áron most éppen Vattamány Zsolt VII. kerületi fideszes polgármester kampányában dolgozik.

Hiába adott ki közleményt pénteken az ELTE egyetemi hallgatói önkormányzata (EHÖK) arról, hogy távozik az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar (TÓK), valamint az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar (ÁJK) hallgatói önkormányzatának elnöksége: utóbbi karon a felelősség kollektív vállalása, a testületi lemondás mégsem történt meg.

Egy héttel a választás előtt mondtak le

Információink szerint pont a rendezvényszervezésért felelős HÖK-alelnök döntött úgy, hogy kiugrik a kollektív lemondási hullámból, és inkább a helyén marad. Ezt a lépését társainak azzal indokolta, hogy neki semmi köze nem lehet a 2013-as jogász gólyatáborban történt erőszakhoz – melynek történetét még az intézmény megnevezése nélkül írtuk meg múlt szerdán –, hiszen ő akkor éppen külföldön tartózkodott. Emellett nem volt tagja akkoriban a HÖK-nek, és egyébként sem akar közösséget vállalni az akkori tábor főszervezőivel, azaz a 2013-as HÖK-vezetőkkel.

Úgy tudjuk, HÖK-ös társait meglepte a döntésével.

De a felelősség kollektív vállalásának egyébként is csak szimbolikus jelentősége lett volna (ám egyelőre úgy tűnik, még ez is elmarad), hiszen az október 13-ával kezdődő hétre egyébként is ki van írva az új kari HÖK-választás. A lemondás így valójában csak pár napra szól. A valódi kérdés inkább az, pályáznak-e hallgatói érdekképviselői pozíciókra olyanok, akik a tavalyi erőszak idején is HÖK-ösök voltak, vagy tudtak a bűncselekményről.

Fideszes polgármestert segít a volt HÖK-elnök

Eközben az Együtt-PM egy hétfőn kiadott közleményében arról ír, Bubla Áron, aki a 2013-as gólyatábori erőszak idején az ÁJK-n a HÖK-öt vezette, ma Vattamány Zsolt fideszes polgármester kampányát segíti. A pártszövetség emiatt visszalépésre szólítja fel Vattamányt:

Bubla neve akkor vált országosan ismertté, amikor korrupciós ügyek miatt megbukott, és egy szexuális bűncselekmény eltussolásával kapcsolatban is felmerült a neve. Az eset még 2013-ban történt, és nemrégiben hozta nyilvánosságra maga az áldozat. A hírek szerint Bubla Áron, aki a hírek szerint a bűncselekmény eltussolásában tevékenyen részt vett, most Vattamány Zsolt önkénteseinek koordinációs feladatait látja el.

– írja az Együtt-PM.

Nem Bubla az egyetlen HÖK-vezető, aki az ELTE-s botrányokat maga mögött hagyva végül a VII. kerületi politikában kötött ki. Ahogy korábban megírtuk, az ELTE bölcsészkarát tavaly megrázó gólyalistabotrány után a karról távozó Stummer János lett a Jobbik VII. kerületi polgármesterjelöltje.