Brutális hiba a műtőfelújításnál

2014.10.06. 20:13
A rendőrség szerint az orvosigáz-ellátó műszaki hibája okozta egy nő halálát a mosonmagyaróvári Karolina Kórházban tavaly nyáron, mert a nőgyógyászati műtő felújításakor fordítva kötötték be az oxigén- és az altatógázcsöveket; négy ember ellen vádemelést javasol a rendőrség.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság hétfői, a rendőrség honlapján megjelent közleményében felidézte: a kórház vezetője 2013. július 26-án bejelentette, hogy előző nap egy nőgyógyászati műtét közben komplikáció lépett fel, és egy 62 éves asszony meghalt. Másnap egy 31 éves nő altatásakor alakultak ki hasonló tünetek: a műszer a beteg oxigénhiányos állapotát jelezte, ezért az altatóorvos levette őt a lélegeztető gépről, a műtétet kézi lélegeztetéssel fejezték be.

Azt írták: a rendőrségi és szakértői vizsgálat megállapította, hogy a betegek altatására használt orvosigáz-ellátó hibás működése okozta a komplikációt, amely az elsőként műtött beteg halálához vezetett. A nőgyógyászati műtő felújításakor fordítva kötötték be az oxigén- és az altatógázcsöveket - áll a közleményben. A felújított kórházat egy héttel korábban adták át.

A műtőt úgy adták át, hogy az orvosigáz-ellátó előírt üzembiztossági vizsgálatát elmulasztották. A gázazonossági próba elvégzésével a végzetes hiba kiküszöbölhető lett volna - hangsúlyozták.

A megyei rendőr-főkapitányság lezárta a nyomozást, amelyet az orvosigáz-ellátó rendszer kiépítéséért és a műszaki átadásért felelős négy műszaki szakember ellen indított halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés megalapozott gyanúja miatt, és az ügy iratait vádemelési javaslattal küldte meg a Mosonmagyaróvári Járási Ügyészségnek.