Ahol a vereség után civilben jönne vissza a Fidesz

2014.10.07. 14:21
Csak az M0-s gyűrűig kell menni, hogy találjuk olyan települést, ahol hivatalosan egyetlen Fidesz-jelölt sem indul a vasárnapi választáson. A csömöri önkormányzatból 2010-ben bukott ki a párt, az akkori jelöltek nagy része most egy ingyen tankönyvvel kampányoló civil szervezettel indul a választáson. Alig rejtik a kapcsolatot, de azért mégis.

A mindent elsöprő országos trendnek ellentmondva, 2010-ben Csömörön egy helyi civil szervezet legyőzte a Fideszt. Nem is kicsit: kiütéssel.

A Csömöri Civil Egyesület (CsCE) jelöltje, Fábri István lett a polgármester, és a nyolcfős képviselő-testületet is teljesen feltöltötte. Hatan az egyesület színeiben, ketten pedig az egyesület támogatásával, függetlenként jutottak be az önkormányzatba.

Csömörök harca

A Fidesz akkorát bukott, hogy most, négy év után az önkormányzati választáson indulók listáján hiába keressük a Fidesz-jelölteket.

Az M0-s másik oldalán elhelyezkedő kilencezer fős, alapvetően jobbos nagyközségben nem indul a párt. Ez persze nem jelenti azt, hogy a kormányoldal feladta volna a települést. A párt több politikusa „rangrejtve”, álcivilként szállt be a küzdelembe. Tanultak a 2010-es kudarcból: egyesületet gründoltak.

A Szeretlek Csömör pedig éppen azokat az eszközöket próbálja bevetni az újraválasztásukért induló civilek, a CsCE ellen, amelyen annak idején sikert hoztak nekik.

A CsCE a médiát kiválóan használva 2010 előtt ellenzékben pár év alatt komoly ismertséget tudott elérni akcióival, amelyekben a kerékpárút-építés bénaságaitól kezdve az erdővédelemig több témakörben is rá tudtak tromfolni a jobbos faluvezetésre.

Fábri István
Fábri István
Fotó: csomorsport.hu

A hétvégén ez, a lassan nyolc éve működő, és jelenleg regnáló Csömöri Civil Egyesület, vele szemben pedig a 2012-ben a Facebookon létrehozott Szeretlek Csömör csap össze a támogatásokért.

A Szeretlek Csömör két éve azzal kezdte működését, hogy beszipkázta az „Éjszakai járat Csömörre” elnevezésű csoport tagjait. A Facebookon gyorsan népszerű lett a hangzatos lokálpatrióta ötlet, és mivel a BKV tényleg nem hordozza tenyerén a bulizós kedvű csömörieket, gyűltek is a lájkok. A névtelen kezdeményezők sokáig nem mentek ennél tovább a politizálásban. Jó ideig csak szép csömöri tájképeket, templomtornyos fotókat osztottak meg, és táplálták a faluval kapcsolatos pozitív érzületet, valamint kultúrtörténeti, sőt fogászati olvasmányokkal traktálták a formálódó közösséget. A Facebook-oldal leírásából - néhány nyelvtani hibával - szintén ez a pozitív üzenet olvasható ki: „Üdvözlünk az Szeretlek Csömör oldalon. Képek, események, érdekességet szeretett településünkről. Van egy jó képed? Posztolj te is. Legyünk igazi közösség, a Fecebookon is! ;) Ajánld az oldalt ismerőseidnek is.”

Átcsaptak politikába

A barátkozós lokálpatriotizmus a nyáron egyszer csak új irányt kapott.

Az akkora már 1200 lájkot összegyűjtő oldal szerkesztői kiléptek a Facebookról, saját weboldalt indítottak, és – már a Szeretlek Csömör képviselőiként – feltünedeztek a település közéleti eseményein is.

csomor1
Fotó: szeretlekcsomor.hu

A Fidesz és a Szeretlek Csömör szimbiózisát nem verik ugyan nagydobra, de nem is nagyon titkolják. Az egyesület nyolc regisztrált jelöltjéből négy az előző választáson is indult, de akkor még Fidesz-színekben, a SZCS hangadója, Baczkó Norbert, pedig a helyi Fidesz elnöke. A Fidesz-KDNP sem kertel, a helyi szervezet Facebook-oldalán mindenkit a Szeretlek Csömör és polgármester-jelöltje támogatására szólítanak fel.

Ingyen kell, akkor írj alá

A legnagyobb Fidesz-gate balhét az aláírásgyűjtés váltotta ki. Az önkormányzatot uraló CsCH hírportálja külön cikkben foglalkozott a Szeretlek Csömör utcai akciójával, amelyet az ingyen tankönyvek bevezetése mellett kampányolva indítottak. Aki egyetértett azzal, hogy nem akar fizetni a tankönyvekért, megadhatta nevét, címét, telefonszámát.

Az újság szerint azonban ez átverés volt, mert a szeptember végén megjelent Szeretlek Csömör választási programból ki is maradt a téma, pedig az utcákon ezzel nyomultak. A CsCH azt állította, hogy a rivális Fidesz-közeli szervezetnek csak a címlista összeállításához kellett az akció.

„Sokan már az aláírás-gyűjtési akció kezdetekor értetlenségüknek adtak hangot, hiszen a csömöri iskolások több mint fele ingyen tankönyvben részesül, felmenő rendszerben pedig még ennél is többen fognak, így az egész akció szociális indokoltsága komolyan kérdéses. A fentiek fényében ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a kampány, a mozgósítás és a halódó helyi pártszervezet számára igen értékes szülői címek beszerzése volt az igazi cél.”

- írta a Csömöri Hírek. A feltételezést erősítette, hogy az aláírásgyűjtó ívek alján, a kisbetűs adatkezelési rész végén felfedezték ezt a sort:

„A közölt személyes adatokat a Szeretlek Csömör Civil Társaság (képviselője: Baczkó Norbert), a fenti célok teljesítése érdekében kizárólag szövetségesének (Fidesz - Magyar Polgári Szövetség) adhatja át, nyilvánosságra nem hozza.”

Az átlátszó trükkök ellenére a Szeretlek Csömör alapjában véve ügyes marketinggel rugaszkodott el a leszerepelt Fidesz szintjéről. Az előző választás nyerő stratégiáját átvéve próbáltak borsot törni az akkori nyertes orra alá olyan lendülettel, hogy még a kormányzatilag fontos beruházásoknak is nekimentek. A Szeretlek Csömör oldalán például kifejezetten lázítja a helyieket a település melletti térségbe tervezett hulladéktároló ellen.

Az álcivil hagyomány folytatódik

Az Index egyébként már a 2010-es választás előtt is foglalkozott a speciális csömöri helyzettel. Már akkor az volt a benyomásunk, hogy a nagyközségben komoly hagyománya van az álcivil szervezeteknek, amelyek egy idő után párttag jelölteket támogatnak. Az akkori prototípusok közé tartozott Demokrata Kör - Egyesület Csömörért nevű szintén „lokálpatriótának” kikiáltott szervezete, amelynek Vella Nándor, a Fidesz-KDNP korábbi alpolgármestere, és a 2010-es – vesztes – polgármester-jelöltje volt az egyik alapítója.

Újabb fejezet az álcivilek történetében, hogy a Szeretlek Csömör május végén nem kapta meg a Csömöri Civil Egyesület által uralt önkormányzatban a település névhasználati jogát, ezért a választás közelsége miatt már bejelentett partnerszervezet után kellett néznie. A Szeretlek Csömör társasága így végül kénytelen volt a Vella-féle Demokrata Kör Egyesület Csömörért nevében elindulni. A Helyi Választási Irodánál ezt jegyeztették be úgy, hogy hivatalos rövidített neve a Szeretlek Csömör lett, így ez szerepelhet a szavazólapon. A Csömöri Civil Egyesület ugyan megpróbálta megtorpedózni az újabb trükköt, de kifogását elutasították.