Luxuspanorámás Szijjártó nyaralója

20141005 164806
2014.10.08. 09:46
A Balaton, Szigliget és a Badacsony is egyszerre látható Szijjártó Péter külügyminiszter nyaralójából. Az irigylésre méltó panoráma Balatonederics fölött tárul ki, ahol a miniszter a legújabb ingatlan - a 167 milliós családi ház - megszerzése előtt négy évvel vásárolt egy kisebb birtokot. A több tagból összeállított egyhektáros telken két ház is van.

A külügyminiszter egy szokatlanul nagy, 700 négyzetméteres családi ház megvásárlásával vonta magára két hete a sajtó figyelmét. Kiderült, hogy Szijjártó Péter Dunakeszin 167 millió forintért egy olyan háromszintes villát vett, amelyben fitneszterem, autómosó és egy külön szárnyat alkotó úszómedence is van. 

Nem tartozik az átlagos méretű ingatalnok közé Szijjártó Péter balatonedericsi nyaralója sem, derül ki az Index birtokába került képekből. 

A fideszes politikus vagyonnyilatkozatai szerint 2009 és 2010 között vásárolta fel több részletben a falu fölötti szőlőhegyen a jelenleg egyben 10 000 négyzetméteres méretű, azaz egyhektáros területet, ahonnan az egykor előszeretettel luxusozó politikus kivételes panorámát élvezhet.

Szijjártó 2009-ben nősült meg, és azévi bevallása szerint 4/5 részben tulajdonosa lett egy 91 négyzetméteres edericsi nyaralónak is. Később a nyaraló mellé több külön helyrajzi számon szereplő földet és szőlőt vett. Ezeknek az újabb szerzeményeknek már csak felerészben tulajdonosa. Helyi forrásaink szerint hasonló méretű és elhelyezkedésű ingatlanhoz - bár ilyenből nem sok van a piacon - ma 25 és 40 millió forint közötti összegért lehet hozzájutni. Az egyik ingatlanos oldalon egy hasonló méretű házat negyedekkora telekkel 39 millióért hirdetnek. Kisebb, önálló beépítetlen telkeket - ezekből vett többet is Szijjártó - ugyanakkor 1000 forint körüli négyzetméteráron is kínálnak még ma is. 

Az edericsi képeken látszik, hogy a telek elég nagy, és szinte teljes egészében rendszeresen nyírt fű borítja. A nyaraló, egy kétszintes, faganggal körülvett ház a hegyoldalon elhelyezkedő telek jobb kilátással rendelkező felső részén áll, és az épület alapterületével nagyjából megegyező méretű, terméskőből emelt terasz egészíti ki. A telek alján, a kapubejárat mellett egy további, kétszintes épület is található. A 70-es évek nyaralóépítészeti stílusának megfelelő ház Szijjártóék szerint a telek gazdasági épülete. 

Megkérdeztük a minisztert, hogy ő összesen mennyit fizetett az eredetileg hat telekből összeállított ingatlanért, miért van két ház a telkén, és - hogy ami a Google mapsen kitakart területnek látszik, az egy medence-e.

Szijjártó Péter nem részletezte, hogy mennyibe került az edericsi birtok. A külgazdasági és külügyminiszter kijelentette, hogy vagyonnyilatkozataiban, így a 2009-esben és 2010-esben is eleget tett a vagyoni helyzete bemutatására vonatkozó törvényi kötelezettségeinek. (A miniszter vagyonnyilatkozatai itt elérhetőek.)

A nyilatkozatokból világosan látszik - írta Szijjártó - az általa négy, illetve öt éve vásárolt ingatlanok pontos leírása, köztük a feltüntetett két épület, az üdülő és a tárolóként használt gazdasági épület. A miniszter hozzátette, hogy a telken nincs úszómedence, csak "egy néhány négyzetméteres műanyag pancsoló a gyerekeknek, amelyben a három és fél éves kisfia lába is leér már".

A vagyonnyilatkozatokból nem olvasható ki, pontosan mennyit költött az edericsi ingatlanra. Ami biztos, az az, hogy Szijjártó megtakarításai 2009-ben bevallása szerint 20 millió forinttal csökkentek, de ezt két év alatt vissza tudta pótolni. 2010-ben már 6 milliót tudott félretenni – mindezt úgy, hogy közben további földeket vásárolt Balatonedericsen.  • Hírek
  • Hírek