Medián: A Jobbik feljött a második helyre

2014.10.08. 10:32

A Medián legfrissebb felmérése szerint a választásra jogosultak kevesebb mint 50 százaléka tervez elmenni a vasárnapi önkormányzati választásra, ez átlagosnak számít, írja a Hvg.hu. Az aktívabbak már megint a budapestiek lesznek.

A közvélemény-kutató cég szerint a Fidesz a választók 37 százalékának bizalmát élvezi, a választani tudók 50 százaléka szavazna rájuk. Az MSZP tavasz óta veszített népszerűségéből, a teljes népességnél 11 százalékon állnak, míg a választani tudóknak 15 százaléka támogatja a pártot. A Jobbik viszont megszerezni látszik a második helyet, a teljes népesség 15, a biztos szavazók 21 százaléka támogatja őket.

A baloldali ellenzékből az Együtt-PM a népszerűbb, a teljes népesség 4, a biztos pártválasztók 6 százaléka szavazna rájuk. A DK esetében a Medián 3, illetve 4 százalékos, az LMP-nél 3, 3 százalékos támogatottságot mértek.

A kormánypárti Nézőpont Intézet kedden nyilvánosságra hozott elemzése szerint újabb nagyarányú kormánypárti győzelemre kell számítani október 12-én. Budapesten 14 kerületet a Fidesz, 8-at pedig az ellenzék szerezhet meg. A megyei jogú városokban azonban nagyarányú kormánypárti győzelmet jósolnak.